Συνταγή: Η κροστάτα είναι ανοιχτή Ιταλική πίτα η οποία μπορεί να είναι γλυκιά ή και αρμυρή
Αυτή η δροσερή και γευστική συνταγή για κροστάτα είναι ιδανική για μια καλοκαιρινή μέρα. Η ζύμη είναι τραγανή και γευστική, γεμάτη με φρέσκα ντοματίνια, μοτσαρέλα και βασιλικό.
Υλικά:
- Για τη ζύμη:
- 150 γρ. καρυδόψιχα, θρυμματισμένη
- 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 120 γρ. πολύ παγωμένο βούτυρο, κομμένο σε κυβάκια
- Για τη γέμιση:
- 500 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 200 γρ. μοτσαρέλα, κομμένη σε φέτες
- 1/2 φλιτζάνι φρέσκα φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
- Φτιάξτε τη ζύμη: Σε ένα μπολ, ανακατέψτε την καρυδόψιχα, το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι.Προσθέστε το παγωμένο βούτυρο και τρίψτε το με τα δάχτυλά σας μέχρι να σχηματιστούν ψίχουλα.Προσθέστε 1-2 κουταλιές της σούπας κρύο νερό, ίσα ίσα για να δέσει η ζύμη. Ζυμώστε για λίγο μέχρι να σχηματιστεί μια λεία μπάλα. Τυλίξτε τη ζύμη σε μεμβράνη και βάλτε τη στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C.
- Φτιάξτε τη γέμιση: Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τα ντοματίνια, τη μοτσαρέλα, τον βασιλικό, το ελαιόλαδο,το αλάτι και το πιπέρι.
- Ανοίξτε τη ζύμη: Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίξτε τη ζύμη σε έναν κύκλο με διάμετρο περίπου 30 εκ. Τοποθετήστε τη ζύμη σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
- Γεμίστε την πίτα: Απλώστε τη γέμιση πάνω στη ζύμη, αφήνοντας ένα περιθώριο 2 εκ. γύρω από την άκρη. Διπλώστε τις άκρες της ζύμης πάνω από τη γέμιση.
- Ψήστε την πίτα: Ψήστε για 30-35 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει η ζύμη και να λιώσει το τυρί.
- Αφήστε την πίτα να κρυώσει λίγο πριν την σερβίρετε.
Συμβουλές:
- Μπορείτε να προσθέσετε άλλα υλικά στη γέμιση, όπως κρεμμύδι, πιπεριά, ελιές ή μανιτάρια.
- Αντί για μοτσαρέλα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλο τυρί, όπως φέτα ή γκούντα.
- Για μια πιο πικάντικη γεύση, προσθέστε λίγο τσίλι πιπέρι στη γέμιση.
- Σερβίρετε την πίτα ζεστή ή κρύα.
Φωτογραφίες: istock
Πρώτη δημοσίευση στο Hello Magazine
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑ, ΣΥΝΤΑΓΗ
ΣΧΕΤΙΚΑ:
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ