Ο σοκολατένιος κορμός είναι από τα γλυκά που μπορείτε να φτιάξετε όλο το χρόνο και ιδιαίτερα σε ένα γιορτινό τραπέζι. Είναι ο επίλογος ενός γεύματος, τραπεζώματος, μιας γιορτής, μιας διασκέδασης. Η συνταγή είναι της Νεκταρίας Κοκκινάκη και το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει.
Υλικά
Για το παντεσπάνι
- 3 αβγά
- 100 γραμμ. άχνη ζάχαρη
- 20 ml νερό
- 1 βανίλια
- 25 γραμμ. κακάο
- 60 γραμμ. αλεύρι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Για τη γέμιση
- 350 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 200 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα
- 10 κεράσια γλυκό του κουταλιού ψιλοκομμένα
Για την επικάλυψη (γκανάζ σοκολάτας)
- 300 γραμμ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- 250 γραμμ. κρέμα γάλακτος 35%
- 1 κουταλιά της σούπας μέλι
- 30 γραμμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
Διαδικασία
Ξεκινάμε με το παντεσπάνι. Χωρίζουμε τα αυγά και χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το νερό, τη βανίλια και το κακάο κοσκινισμένο και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε σταδιακά την μαρέγκα και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις. Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και κοσκινίζουμε δύο φορές. Ρίχνουμε μέσα στο μείγμα και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν.
Σε ένα ταψί στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και αλείφουμε με ελάχιστο βούτυρο. Απλώνουμε μια λεπτή στρώση από το μείγμα σε όλη την επιφάνεια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 15 λεπτά.
Αφού ψηθεί, βγάζουμε από το φούρνο και αναποδογυρίζουμε σε μία πετσέτα που έχουμε πασπαλίσει άχνη ζάχαρη. Τυλίγουμε σε ρόλο μαζί με την πετσέτα και αφήνουμε μέχρι να κρυώσει.
Για τη γέμιση: Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα και λιώνουμε σε μπεν μαρί. Αφού λιώσει, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα 150 γραμμάρια από την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας πολύ καλά μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.
Χτυπάμε τα άλλα 200 γραμμάρια κρέμα γάλακτος στο μίξερ μέχρι να γίνει σαντιγί σε υφή γιαουρτιού. Ρίχνουμε τη σοκολάτα, μέσα στη σαντιγί σε τρεις δόσεις ανακατεύοντας απαλά με ένα αυγοδάρτη.
Αφού είναι έτοιμη, απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια στο παντεσπάνι και ρίχνουμε τα κεράσια και τυλίγουμε σε ρολό.
Για τη γκανάζ σοκολάτας: Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος, όταν αρχίσει να φουσκώνει ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια σοκολάτας και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Τέλος προσθέτουμε το βούτυρο και το μέλι και ανακατεύουμε ξανά μέχρι να δέσουν τα υλικά, κρατάμε για λίγο στην άκρη να κρυώσει και περιχύνουμε τον κορμό.
Αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα να σταθεί, με ένα πιρούνι περνάμε σε γραμμές την επιφάνεια του κορμού και γαρνίρουμε με φρούτα της επιλογής μας. Αφήνουμε ξανά στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.
Πρώτη δημοσίευση στο Hello Magazine