Συνταγή: Αυτή η σούπα αποτελεί μια νόστιμη και σύγχρονη εκδοχή της κλασικής γαλλικής βισισουάζ, μιας σούπας που έχει κερδίσει τις καρδιές πολλών χάρη στη βελούδινη υφή και τη διακριτική της γεύση.
Εμπνευσμένη από τη βασική συνταγή με πράσα και πατάτες, προσθέτουμε μια πινελιά καπνιστού αρώματος με μπέικον και πάπρικα για να δώσουμε στη σούπα μια πιο έντονη γεύση. Το αποτέλεσμα είναι μια ζεστή και χορταστική σούπα, ιδανική για τις κρύες μέρες του χειμώνα, που θα ζεστάνει σώμα και ψυχή.
Υλικά:
50 γρ. βούτυρο
3 μέτρια πράσα (μόνο το λευκό μέρος), κομμένα σε μέτριες ροδέλες
2 κλωνάρια σέλινου, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
4 – 5 φέτες καπνιστό μπέικον, κομμένες σε λεπτές λωρίδες
4 μεγάλες πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, καθαρισμένες και κομμένες σε μέτρια κομμάτια
1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
800 ml ζωμός κότας
500 ml κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά
1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, τριμμένο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνω το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω τα πράσα και το σέλινο, για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτω το σκόρδο και το σοτάρω για άλλο 1 λεπτό, μέχρι να σκορπίσει το άρωμά του, αλλά να μην ροδίσει γιατί θα πικρίσει.
Βγάζω τα σοταρισμένα υλικά με μια τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρω σε μια πιατέλα. Ρίχνω στην κατσαρόλα το μπέικον, δυναμώνω καλά τη φωτιά και το τηγανίζω για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά. Προσθέτω τις πατάτες και την πάπρικα και τις σοτάρω για 2 – 3 λεπτά, ανακατεύοντας σχεδόν ασταμάτητα με μια ξύλινη κουτάλα, για να μην κολλήσουν.
Ρίχνω το ζωμό, την κρέμα γάλακτος, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω. Μόλις το μείγμα πάρει μια βράση χαμηλώνω αρκετά τη φωτιά και σιγοβράζω για 45 λεπτά, μέχρι οι πατάτες να μαλακώσουν.
Αποσύρω από τη φωτιά και πολτοποιώ τη σούπα στο μπλέντερ, σε δόσεις. Τη μοιράζω σε πιάτα, πασπαλίζω με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρω αμέσως.
Βρείτε και άλλες συνταγές από τη Ντίνα Νικολάου, εδώ
Φωτογραφίες: istock
Πρώτη δημοσίευση στο Hello Magazine