Οι πίτες είναι ένα πλήρες γεύμα που μπορούν να καταναλωθούν κάθε ώρα της ημέρας. Μπορεί κανείς να τις φάει ως κύριο γεύμα ή βραδινό με τη συνοδεία μιας σαλάτας ή ακόμη και για πρωϊνό ή και δεκατιανό. Η συνταγή του Δημήτρη Σκαρμούτσου για την πίτα με μοσχάρι και μανιτάρια είναι πεντανόστιμη

ΥΛΙΚΑ

4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κιλό κρέας μοσχάρι, κομμένο σε μικρά κομμάτια

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

2 καρότα, κομμένα σε μικρά κομμάτια

1 σέλινο, φύλλα και κοτσάνι, ψιλοκομμένα

1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φλ. κρασί κόκκινο, ξηρό

3 φλ. ζωμός κοτόπουλου

1 κ.γ. πολτός τομάτας

½ κ.γ. θυμάρι

½ κ.γ. ρίγανη

½ κ.γ. μπούκοβο

αλάτι, κατά βούληση

πιπέρι, κατά βούληση

300 γρ. μανιτάρια, κομμένα στη μέση

2 φύλλα δάφνης

2 φύλλα σφολιάτας

1 αυγό, κρόκος, για άλειμμα

1 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και βάζουμε το κρέας να σοταριστεί από όλες τις πλευρές και να θωρακιστεί.

Μεταφέρουμε το κρέας σε ένα μπολ, το περιχύνουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο και αφήνουμε στην άκρη.

Βάζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στην κατσαρόλα και σοτάρουμε για 3-4 περίπου λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν και να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε τα καρότα, το σέλινο και μαγειρεύουμε για 6-8 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το κρασί, το ζωμό βοδινού και ανακατεύουμε ώστε να διαλυθεί το αλεύρι.

Ρίχνουμε τον πολτό τομάτας, το θυμάρι, τη ρίγανη, το μπούκοβο, αλάτι, πιπέρι, τα μανιτάρια, τα φύλλα δάφνης και τέλος προσθέτουμε το κρέας, που αφήσαμε στην άκρη και μαγειρεύουμε για 1 ½ περίπου ώρα, μέχρι να μαλακώσει αρκετά το κρέας. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε στο ενδιάμεσο λίγο ακόμη ζεστό νερό.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190οC.

Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια απλώνουμε ένα φύλλο σφολιάτας.

Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί και στρώνουμε το φύλλο σφολιάτας κατά τέτοιον τρόπο ώστε να κρέμεται λίγο έξω από το ταψί.

Απλώνουμε ομοιόμορφα επάνω στη ζύμη τη γέμιση. Στρώνουμε το άλλο φύλλο επάνω από τη γέμιση. Γυρίζουμε και τα δύο φύλλα προς τα μέσα σε ένα χοντρό κορδόνι.

Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με τον κρόκο αυγού και τη χαράζουμε διαγώνια.

Βάζουμε την πίτα στο φούρνο και την ψήνουμε για 30-35 λεπτά.

Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε την πίτα να σταθεί για 10 λεπτά, πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε.

Πρώτη δημοσίευση στο Hello Magazine

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ , , , ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ