Φτιάξτε τα δικά σας χριστουγεννιάτικα gingerbread σπιτάκια, ακολουθώντας βήμα – βήμα μία εύκολη και πεντανόστιμη συνταγή. Το σπίτι σας θα γεμίσει με αρώματα και η παρασκευή τους είναι μία ωραία δραστηριότητα για να κάνουν οι γονείς με τα παιδιά τους.
Για τη ζύμη:
250 γρ. ανάλατο βούτυρο
200γρ. μαύρη ζάχαρη
7 κουτ. σούπας μέλι
600 γρ. αλεύρι
2 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
4 κουτ. σούπας τριμμένο τζίτζερ
Για το ντεκόρ
200 γρ. αμύγδαλο φιλέ
2 ασπράδια αβγών
500γρ. ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Λιώστε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι. Προσθέστε τη ζάχαρη και το μέλι. Σε ένα μπωλ βάλτε το τζίτζερ, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και στη συνέχεια προσθέστε το μείγμα με το βούτυρο, τη ζάχαρη και το μέλι. Ανακατέψτε μέχρι να έχετε μία σφιχτή ζύμη.
Ανοίξτε τη ζύμη σας σε πάχος 2 εκατοστών και κόψτε τη ζύμη ώστε στη συνέχεια να στήσετε το σπίτι (2 πλάινούς τοίχους, δύο τοίχους μπροστά και πίσω, δύο πάνελ που θα απαρτίσουν τη σκεπή). Αν σας περισσέψει ζύμη φτιάξτε χριστουγεννιάτια δεντράκια. Επάνω στα κομμάτια της σκεπής τοποθετήστε το φιλέ αμύγδαλο ώστε να φαίνεται το αποτέλεσμα σα σκεπή που έχει κεραμμύδια. Ψήστε τα μπισκότα σας για 12 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ωραίο σκούρο καφέ χρώμα.
Αφήστε τα μπισκότα σας να κρυώσουν. Βάλτε ένα μικρό σκεύος στη μέση και πάνω σε αυτό, στήστε το σπιτάκι σας. Ανακατέψτε τη ζάχαρη άχνη με τα ασπράδια αβγών μέχρι να γίνει ένα πυκνό μείγμα που στην ουσία θα αποτελέσει τη φυσική και γλυκειά κόλλα σας. Απλώστε το μείγμα με ένα κορνέ στις άκρη των τοίχων μέχρι να ενώσετε το σπιτάκι σας. Καλό είναι κάθε φορά που κολλάτε ένα τοίχο με τον άλλο, να το κρατάτε μέχρι να στεγνώσει η «κόλλα» σας. Πρώτα κολλήστε τους τέσσερις τοίχους και στο τέλος την οροφή. Αφήστε το σπιτάκι να κρυώσει.
Διακοσμήστε το σπιτάκι με διάφορα γλυκίσματα (κουφέτα σοκολάτας, πουράκια πραλίνας, καραμέλες ζελεδάκια, ώστε να δημιουργήσετε τα παράθυρα, την πόρτα και την καμινάδα σας. Πασπαλίστε με ζάχαρη για να επιτύχετε ένα χιονισμένο αποτέλεσμα.
Photo: Freepik.com