Συνταγή: Η παρασκευή ricotta στο σπίτι είναι μια διαδικασία πολύ πιο απλή από όσο νομίζετε
Ποιος μπορεί να αντισταθεί στη βελούδινη υφή και τη φρέσκια γεύση της σπιτικής ρικότας; Με λίγα απλά υλικά μπορείτε να φτιάξετε αυτό το νόστιμο τυρί στην κουζίνα σας. Ακολούθησε τα παρακάτω βήματα και απόλαυστε τη ρικότα σε διάφορες συνταγές, από γλυκές μέχρι αλμυρές ή και σκέτη με λίγο ψωμί.
Υλικά:
- Γάλα πλήρες (όσο περισσότερο βάλετε, τόσο περισσότερη ricotta θα πάρετε)
- Χυμός λεμονιού ή ξύδι
- Αλάτι (προαιρετικά)
Εξοπλισμός:
- Κατσαρόλα
- Σουρωτήρι με λεπτή σήτα
- Καθαρή πετσέτα κουζίνας
- Μπολ
Οδηγίες:
- Ζεστένουμε το γάλα: Βάλτε το γάλα σε μια κατσαρόλα και ζεστάνετε το σε μέτρια φωτιά μέχρι να φτάσει τους 85°C. Μην το αφήσετε να βράσει, γιατί θα χαλάσει η υφή της ρικότας.
- Προσθέστε το ξύδι ή το χυμό λεμονιού: Αφού ζεσταθεί το γάλα, απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέστε σταδιακά το χυμό λεμονιού ή το ξύδι, ανακατεύοντας απαλά. Θα δείτε το γάλα να κόβεται σε μικρά κομματάκια.
- Στράγγισμα: Τοποθετήστε το σουρωτήρι πάνω από ένα μπολ και στρώστε το με την καθαρή πετσέτα κουζίνας. Ρίξτε μέσα το μείγμα του γάλακτος. Τύλιξτε τις άκρες της πετσέτας γύρω από το σουρωτήρι και σφίξτε ελαφρά για να στραγγίξει καλά το υγρό.
- Πίεση και ψύξη: Αφήστε το σουρωτήρι με την πετσέτα και την ρικότα σε ένα μπολ για περίπου 30 λεπτά έως 1 ώρα, ώστε να στραγγίξει όσο περισσότερο υγρό γίνεται. Στη συνέχεια, ανοίξτε την πετσέτα και αφήστε την ρικότα σε ένα καθαρό μπολ, σκεπασμένη με μεμβράνη. Βάλτε το μπολ στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες πριν τη σερβίρετε.
Συμβουλές:
- Ποσότητες: Για 1 λίτρο γάλα, συνήθως χρειάζονται περίπου 3-4 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού ή ξύδι. Προσαρμόστε τη συνταγή και τις ποσότητες ανάλογα με τις ανάγκες σας.
Αλάτι: Προσθέστε αλάτι σύμφωνα με το γούστο σας, πριν στραγγίξετε το μείγμα. - Χρήσεις: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την σπιτική ρικότα σε διάφορες συνταγές, όπως σε ζυμαρικά, σαλάτες, πίτες ή απλά με μέλι και ξηρούς καρπούς.
Επιπλέον συμβουλές:
- Για πιο πλούσια γεύση: Μπορείτε να προσθέσετε στον χυμό λεμονιού ή στο ξύδι λίγο κρέμα γάλακτος πριν το προσθέσετε στο γάλα.
- Για διαφορετικές γεύσεις: Μπορείτε να προσθέσετε βότανα, όπως βασιλικό ή δυόσμο, ή πιπέρι για μια πιο πικάντικη γεύση.
Φωτογραφίες: istock
Πρώτη δημοσίευση στο Hello Magazine
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑ, ΣΠΙΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ, ΣΥΝΤΑΓΗ
ΣΧΕΤΙΚΑ:
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ