Οι Έλληνες της Πόλης όπως και αυτοί της Μικράς Ασίας αγαπούσαν το καλό φαγητό. Μαζί τους έφεραν στην κυρίως Ελλάδα μερικά από τα πιο νόστιμα φαγητά της ελληνικής κουζίνας.
Η συγκεκριμένη συνταγή είναι νηστίσιμη, οπότε μπορείτε να την αποθηκεύσετε στα αγαπημένα σας αφού η νηστεία του Πάσχα δεν είναι πολύ μακριά!
Υλικά:
3½ φλιτζ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + λίγο για το ταψί
1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο, σε σκόνη
1/2 φλιτζ. καρύδια, χοντροκομμένα
1/2 φλιτζ. σταφίδες ξανθές
1/2 φλιτζ. σταφίδες μαύρες
1 φλιτζ. ταχίνι
1 φλιτζ. χυμό πορτοκαλιού
1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
1/2 φλιτζ. ζάχαρη κρυσταλλική
1/2 φλιτζ. μέλι
2 κουτ. γλυκού λαδάκι από το ταχίνι (συγκεντρώνεται στην επιφάνεια του βάζου)
4 κουτ. σούπας κονιάκ (προαιρετικά)
ζάχαρη άχνη, για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Κοσκινίζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι με τη σόδα, την κανέλα και το γαρίφαλο. Προσθέτουμε τα καρύδια και τις σταφίδες.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Χτυπάμε για 3 λεπτά στο μπλέντερ ή το μούλτι το ταχίνι με τους χυμούς, τη ζάχαρη και το μέλι.
Αδειάζουμε το μείγμα του ταχινιού μέσα στη λεκάνη με τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ώσπου να ενωθούν καλά.
Αλείφουμε με το λάδι από το ταχίνι ένα ταψί διαμέτρου 30 εκ. και το αλευρώνουμε. Μέσα σε αυτό απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα.
Ψήνουμε την ταχινόπιτα για περίπου 1 ώρα, στις αντιστάσεις (πάνω-κάτω). Κατόπιν, την αφήνουμε να σταθεί εκτός φούρνου για 10 λεπτά και, αν θέλουμε, τη ραντίζουμε με το κονιάκ.
Οταν κρυώσει εντελώς, πασπαλίζουμε με άχνη, κόβουμε κομμάτια και σερβίρουμε.
Πηγή: constantinoupoli
Πρώτη δημοσίευση στο Hello Magazine