Μια συνταγή – ταξίδι στην καρδιά των Ιταλικών Χριστουγέννων

Το Panettone είναι ένα αφράτο, αρωματικό κέικ που οι Ιταλοί έχουν καταφέρει να το κάνουν γνωστό σε όλο τον κόσμο. Η προέλευσή είναι από το Μιλάνο και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των εορταστικών γευμάτων των Ιταλών και κυρίως των Χριστουγέννων.

Με την χαρακτηριστική του κυλινδρική φόρμα και την κρούστα του που θυμίζει ένα χρυσό στεφάνι, το Panettone είναι πολύ περισσότερο από ένα απλό γλυκό. Είναι σύμβολο αφθονίας, ευτυχίας και οικογενειακής αγάπης.

Συνταγή -Το μυστικό της ιταλικής παράδοσης: Σπιτικό Panettone
Συνταγή -Το μυστικό της ιταλικής παράδοσης: Σπιτικό Panettone

Υλικά:

Για τη ζύμη:

  • 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γραμμάρια ζάχαρη
  • 100 γραμμάρια βούτυρο, μαλακωμένο
  • 10 γραμμάρια φρέσκια μαγιά
  • 3 αυγά
  • 1 κρόκος αυγού (για επάλειψη)
  • 1 πορτοκάλι (ξύσμα και χυμός)
  • 1 λεμόνι (ξύσμα)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
  • Αλάτι μια πρέζα
  • Ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)

Για τη γέμιση:

  • 100 γραμμάρια σταφίδες
  • 50 γραμμάρια αποξηραμένα βερίκοκα, κομμένα σε μικρά κομμάτια
  • 50 γραμμάρια αποξηραμένα δαμάσκηνα, κομμένα σε μικρά κομμάτια
  • 50 ml ρούμι ή μπράντι
  • 50 γραμμάρια ζάχαρη
Συνταγή -Το μυστικό της ιταλικής παράδοσης: Σπιτικό Panettone
Συνταγή -Το μυστικό της ιταλικής παράδοσης: Σπιτικό Panettone

Εκτέλεση:

Βάζουμε τις σταφίδες, τα αποξηραμένα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα σε ένα μπολ και τα περιχύνουμε με το ρούμι ή το μπράντι. Αφήνουμε να μουλιάσουν για τουλάχιστον 2 ώρες.

Σε ένα μπολ ζεσταίνουμε λίγο γάλα και διαλύουμε μέσα τη μαγιά. Αφήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να αφρίσει.

Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη, το αλάτι, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού και τη βανίλια.

Προσθέτουμε τα αυγά, τον κρόκο και το μείγμα της μαγιάς στο μείγμα του αλευριού. Ανακατεύουμε καλά.

Προσθέτουμε το βούτυρο κομματάκι-κομματάκι, ζυμώνοντας μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως στη ζύμη.

Προσθέτουμε τις σταφίδες και τα αποξηραμένα φρούτα, μαζί με το ρούμι τους, στη ζύμη και ζυμώνουμε για άλλα 5 λεπτά.

Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα μπολ λαδωμένο, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Αλευρώνουμε ελαφρά έναν πάγκο εργασίας και ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο ορθογώνιο. Τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό και τοποθετούμε σε μια φόρμα για πανετόνε.(Αν δεν έχετε φόρμα για πανετόνε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ψηλή φόρμα για κέικ)

Καλύπτουμε τη φόρμα με μεμβράνη και αφήνουμε για άλλη μια ώρα να φουσκώσει.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Αλείφουμε την επιφάνεια του πανετόνε με τον κρόκο αυγού.Ψήνουμε για περίπου 45-50 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει. Αφήνουμε το πανετόνε να κρυώσει εντελώς πριν το σερβίρουμε και πασπαλίζουμε την κορυφή προαιρετικά με ζάχαρη άχνη

Σπιτικό Panettone: Μια συνταγή – ταξίδι στην καρδιά των Ιταλικών Χριστουγέννων

Συμβουλές:

  • Μπορείτε να προσθέσετε στη γέμιση του Panettone και άλλα αποξηραμένα φρούτα ή ξηρούς καρπούς, όπως φιστίκια Αιγίνης ή ακόμη και σταγόνες σοκολάτα!
  • Για να δώσετε στο πανετόνε μια πιο έντονη γεύση, μπορείτε να «πειράξετε» την συνταγή και να προσθέσετε λίγο μαστίχα ή κάρδαμο στη ζύμη.

Φωτογραφίες: istock

Πρώτη δημοσίευση στο Hello Magazine

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ