Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα σοκολατένιο γλυκό; Ειδικά όταν η συνταγή είναι από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο; Οι λάτρεις της σοκολάτας θα το λατρέψετε αυτό το γλυκό!
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη:
1 κούπα βραστό νερό
½ κούπα & 1 κ.σ. κακάο, χωρίς προσθήκη ζάχαρης
56 γρ. σοκολάτα υγείας, ψιλοκομμένη σε κομματάκια
1 ¾ κούπες ζάχαρη
6 κ.σ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
3 ασπράδια μεγάλων αυγών
½ κούπα ξινόκρεμα, με χαμηλά λιπαρά
226 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου 2 κούπες)
1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
½ κ.γ. μαγειρική σόδα
½ κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση:
1/3 κούπας γάλα με χαμηλά λιπαρά
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.σ. καλαμποκάλευρο
1 πρέζα αλάτι
113 γρ σοκολάτα γάλακτος, κομμένη σε μικρά κομματάκια
1 μερίδα σπιτική μαρέγκα (= χτυπήστε 1 ασπράδι αυγού με 54 γρ ζαχαρη)
Για την επικάλυψη (γλάσο):
½ κούπα ζάχαρη άχνη
¼ κούπας κακάο, χωρίς προσθήκη ζάχαρης
3 κ.σ. γάλα με χαμηλά λιπαρά
2 κ.γ. βούτυρο
½ κ.γ. καφέ espresso
1 πρέζα αλάτι
28 γρ σοκολάτα υγείας, κομμένη σε μικρά κομματάκια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C και στη συνέχεια βουτυρώνουμε 2 κυκλικά ταψιά των 20cm. Τοποθετούμε στον πάτο των ταψιών λαδόκολλα. Πασπαλίζουμε τα ταψιά με την 1 κ.σ. κακάο. (Η λαδόκολλα είναι προαιρετική). | |
Για τη ζύμη: | Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε την 1 κούπα βραστού νερού και την 1/2 κούπα κακάο. Προσθέτουμε τα 56 γρ. σοκολάτας υγείας και ανακατεύουμε μέχρι το μίγμα να γίνει λείο. Αφήστε το μίγμα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. |
Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύουμε 1 3/4 κούπες κρυσταλική ζάχαρη, 6 κ.σ. βούτυρο και 1 κ.γ. βανίλια. Χτυπάμε το παραπάνω μίγμα με ένα μίξερ σε μεσαία ταχύτητα για 1 λεπτό. | |
Προσθέτουμε τα ασπράδια αυγού, ένα την φορά χτυπώντας το μίγμα πολύ καλά μετά από κάθε προσθήκη. Προσθέτουμε τη ξινόκρεμα και χτυπάμε με το μιξερ για 2 λεπτά. | |
Σε ένα μικρό μπόλ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την σόδα και 1/2 κ.γ. αλάτι. Εναλλάξ προσθέτουμε το μίγμα αλευριού και το μίγμα κακάο στο μίγμα ζάχαρης. Ξεκινάμε και τελειώνουμε με μίγμα αλευριού. Ανακατεύουμε καλά μέχρι η ζύμη να γίνει ομοιόμορφη. | |
Μοιράζουμε την ζύμη στα 2 ταψιά και ψήνουμε στους 175°C για 30 λεπτά ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα που βυθίζουμε μέσα να βγαίνει στεγνή. | |
Αφήνουμε να κρυώσουν τα ταψιά για 10 λεπτά. Στη συνέχεια αφαιρούμε την ζύμη από τα ταψιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως. | |
Για τη γέμιση: | Σε μια μικρή κατσαρόλα σε μεσαία-χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε 1/3 της κούπας γάλα, 1 κ.σ. ζάχαρη, 1 κ.σ. καλαμποκάλευρο και 1 πρέζα αλάτι. |
Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι το μίγμα να πάρει βράση. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 1 λεπτό αφού πάρει βράση ή μεχρι να αρχίσει να πήζει. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε την σοκολάτα, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει λείο το μίγμα. | |
Τοποθετούμε το μείγμα σε ένα μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο αφού το καλύψουμε με ένα πανί. Ανακατεύοντας προσθέστε την μαρέγκα. | |
Για το γλάσο: | Σε μια μικρή κατσαρόλα τοποθετούμε την άχνη ζάχαρη και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε για ακόμη 2 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει για λίγο. |
Για τη σύνθεση: | Σε μια πιατέλα τοποθετούμε το 1 γλυκό. Απλώνουμε ομοιόμορφα την γέμιση αφήνοντας ένα μικρό κενό στις άκρες. Τοποθετούμε και το 2 γλυκό από πάνω. Περιχύνουμε το γλάσο και το απλώνουμε και στα τοιχώματα του γλυκού. |
Πρώτη δημοσίευση στο Hello Magazine