Το Red velvet cake είναι μια από τις πιο αγαπησιάρικες (λόγω χρώματος) αλλά και εύκολες συνταγές για να φτιάξετε στο ταίρι σας την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου! Έτσι, ο Πέτρος Συρίγος μπαίνει στην κουζίνα και μας δείχνει βήμα βήμα πώς μπορούμε να το φτιάξουμε σπίτι.
Υλικά – Red velvet cake
- 800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 800 γρ. ζάχαρη
- 4 κουταλιές της σούπας σκόνη κακάο
- 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
- 2 κουταλάκια του γλυκού σόδα
- 5 μεγάλα αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 228 γρ. ηλιέλαιο
- 450 γρ. ξινόγαλο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κουταλιά της σούπας λευκό ξύδι
- 350 γρ. βούτυρο λιωμένο, αλλά όχι ζεστό
- 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλια
- 2 κουταλιές της σούπας κόκκινο χρώμα τροφίμων
Για το γλάσο με το τυρί κρέμα
- 680 γρ. τυρί κρέμα μαλακό
- 460 γρ. βούτυρο φρέσκο μαλακό
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα πορτοκαλιού
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 350 γρ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
Διαδικασία – Red velvet cake
Προθερμάνουμε τον φούρνο στους 180 και ετοιμάζουμε 3 ταψιά ή αποσπώμενες φόρμες των 20-22 εκατοστών, περασμένες ελαφρώς με βούτυρο λιωμένο. Βεβαιωθείτε ότι τα κρύα συστατικά είναι όλα σε θερμοκρασία δωματίου.
Χτυπάμε ελαφρά τα αβγά, μαζί με το λάδι, το ξινόγαλο, το ξύδι, το λιωμένο βούτυρο, τη βανίλια και το κόκκινο χρώμα και στη συνέχεια το αφήνουμε στην άκρη. Ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη σόδα, τη σκόνη κακάο και το αλάτι στο μπολ του μίξερ και χτυπάμε με το σύρμα.
Προσθέτουμε το μείγμα αβγών στο μείγμα αλευριού και ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα, για περίπου ένα λεπτό ή μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Χωρίζουμε το μείγμα στα ταψιά και τα ψήνουμε για περίπου 35-40 λεπτά ή μέχρι να εμφανιστεί καθαρή μια οδοντογλυφίδα, όταν την βάλουμε στο κέντρο του κέικ.
Για το γλάσο με το τυρί κρέμα: Βάζουμε το μαλακό βούτυρο στο μπολ και ανακατεύουμε με το σύρμα με την κρέμα, χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να γίνει λείο και να μην έχει σβόλους. Προσθέτουμε κοσκινισμένη την ζάχαρη άχνη, ένα φλιτζάνι τη φορά μέχρι να συνδυαστεί ανακατεύοντας αργά.
Προσθέτουμε το εκχύλισμα πορτοκαλιού και το αλάτι στο γλάσο και το βάζουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά. Αφρατεύουμε το γλάσο. Με το παγωμένο τυρί κρέμας, πρέπει να καλύψουμε τα κομμάτια του κέικ ανάμεσα, πλάγια και από πάνω.
Πρώτη δημοσίευση στο Hello Magazine