Το καλοκαίρι κάποιοι από εμάς έφαγαν πολύ! Για αυτό σας προτείνουμε 5 συνταγές για υγιεινές, νόστιμες και πολύ χορταστικές σαλάτες με υλικά που και τον Σεπτέμβρη τρώγονται ευχάριστα
Τα υπέροχα λαχανικά του καλοκαιριού εξακολουθούν να έχουν την τιμητική τους και τον Σεπτέβρη. Οι σαλάτες είναι το must του πρώτου μήνα του Φθινοπώρου για όσους το Καλοκαίρι δεν μπόρεσαν να αντισταθούν στις λιχουδιές. Πολύχρωμες και γεμάτες αρώματα και γεύσεις, μπορούν άνετα να κλέψουν την παράσταση σε κάθε τραπέζι – αρκεί να έχετε φαντασία και να κάνετε τους σωστούς συνδυασμούς υλικών και μυρωδικών.
Μυρωδάτο ταμπουλέ
Υλικά:
1 φλ. πλιγούρι
2 ντομάτες κομμένες σε καρέ
1 αγγούρι κομμένο σε καρέ
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
1/2 φλ. ελαιόλαδο
Χυμός από 1 λεμόνι
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Κατ’ αρχάς, βάζουμε το πλιγούρι σε μια λεκάνη και προσθέτουμε βραστό νερό, να το υπερκαλύπτει (γύρω στο 1 δάχτυλο). Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει. Μέχρι να γίνει αυτό, ετοιμάζουμε τα λαχανικά και τα μυρωδικά.
Κόβουμε τις ντομάτες στη μέση και στη συνέχεια σε τέταρτα και αφαιρούμε τα σπόρια. Τις κόβουμε σε καρέ και τις αδειάζουμε μέσα σε σαλατιέρα.
Πλένουμε καλά το αγγούρι και όπως είναι, με τη φλούδα, το κόβουμε κι αυτό στη μέση και μετά σε τέταρτα κι επίσης αφαιρούμε τα σπόρια. Το κόβουμε σε καρέ και το βάζουμε κι αυτό στη σαλατιέρα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τα μυρωδικά ψιλοκομμένα.
Ξεσκεπάζουμε το πλιγούρι, το οποίο θα έχει πιει το νερό και θα έχει φουσκώσει, και το αφρατεύουμε με ένα πιρούνι. Στη συνέχεια, το ρίχνουμε στη σαλατιέρα κι ανακατεύουμε καλά. Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με το λάδι και το χυμό λεμονιού.
Ιδανικά, αφήνουμε το ταμπουλέ για 30΄ στο ψυγείο πριν σερβίρουμε.
Πολύχρωμες πιπεριές με μεσογειακή γέμιση
Υλικά:
4 πιπεριές πολύχρωμες (κόκκινες, κίτρινες ή πορτοκαλί)
1 φλ. πλιγούρι
1 1/2 φλ. ζωμό λαχανικών
2 ντομάτες
250 γρ. φέτα σε τρίμματα
1 φλ. ελιές Καλαμών κομμένες σε φέτες
10 φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα
1/3 φλ. ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τις πιπεριές, τις κόβουμε οριζόντια στη μέση και αδειάζουμε προσεκτικά τους σπόρους. Τις αραδιάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και τις βάζουμε στο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα για 5΄-6΄, ίσα να μαλακώσουν, χωρίς να ψηθούν τελείως.
Τις αφήνουμε να κρυώσουν όσο φτιάχνουμε τη γέμιση.
Βάζουμε το πλιγούρι σε βαθύ μπολ και περιχύνουμε με το ζωμό λαχανικών. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με πετσέτα και περιμένουμε μέχρι να φουσκώσει.
Στο μεταξύ, πλένουμε τις ντομάτες, τι κόβουμε στα τέσσερα, αφαιρούμε τα σπόρια και τις κόβουμε σε καρέ.
Αφρατεύουμε το πλιγούρι με το πιρούνι και προσθέτουμε τη ντομάτα, τις ελιές, τη φέτα και το βασιλικό. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε με μέτρο. Ανακατεύουμε καλά να αναμειχθούν τα υλικά και να ενωθούν οι γεύσεις.
Γεμίζουμε τις πιπεριές με το αρωματικό πλιγούρι και σερβίρουμε.
Σαλάτα με φινόκιο και κολοκύθι
Υλικά:
1 φινόκιο ψιλοκομμένο
2 αγγούρια κομμένα σε φέτες
1/2 φλ. κουκουνάρι
Χυμός από 2 λεμόνια
1 φλ. ελαιόλαδο
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Αφαιρούμε τα χοντρά φύλλα απ’ το φινόκιο, το πλένουμε καλά και το ψιλοκόβουμε. Το βάζουμε σε σουρωτήρι, αλατίζουμε καλά και ραντίζουμε με το χυμό ενός λεμονιού. Πιέζουμε με τα χέρια να μαλακώσει καλά και να βγάλει τα υγρά του και στη συνέχεια, το βάζουμε σε σαλατιέρα.
Πλένουμε καλά τα αγγούρια και, χωρίς να τα ξεφλουδίσουμε, τα κόβουμε σε φέτες. Τα ρίχνουμε κι αυτά στη σαλατιέρα μαζί με το φινόκιο. Προσθέτουμε το κουκουνάρι κι ανακατεύουμε.
Βάζουμε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και λίγο αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε καλά να δέσει ελαφρώς η βινεγκρέτ και περιχύνουμε τη σαλάτα. Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο και σερβίρουμε.
Τραγανά αμπελοφάσουλα
Υλικά:
1 κιλό αμπελοφάσουλα
1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε λωρίδες
1/2 φλ. αμύγδαλα ωμά
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
1 κ.σ. ξύδι λευκό
3 κ.σ. μπαλσάμικο
1/2 κ.γ. μπούκοβο
Αλάτι
Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τα αμπελοφάσουλα, τα καθαρίζουμε κόβοντας τις άκρες και τραβώντας τυχόν κλωστές.
Τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό να μαλακώσουν ελαφρώς, αλλά να παραμείνουν «ζωντανά», περίπου για 3΄-4΄. Στη συνέχεια τα βγάζουμε αμέσως απ’ το νερό με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε λεκάνη, την οποία έχουμε ακουμπήσει σε μπολ γεμάτο πάγο, για να διατηρήσουν τα φασολάκια το πράσινο χρώμα τους.
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε μέσα το σκόρδο. Σοτάρουμε για 1΄-2΄ να βγάλει το άρωμά του και στη συνέχεια το αφαιρούμε και το αφήνουμε στην άκρη.
Συνεχίζουμε με την πιπεριά, τη σοτάρουμε για 4΄-5΄ να μαλακώσει και ρίχνουμε μέσα και τα φασολάκια. Ανακατεύουμε για 2΄-3΄ να λαδωθούν καλά, προσθέτουμε το μπούκοβο κι αποσύρουμε απ’ τη φωτιά.
Σε ένα άλλο αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λιπαρή ουσία, καβουρδίζουμε για 3΄-4΄ τα αμύγδαλα. Τα βάζουμε στο γουδί και τα κοπανάμε να σπάσουν σε χοντρά κομμάτια.
Βάζουμε τα αμπελοφάσουλα με τις πιπεριές σε σαλατιέρα, πασπαλίζουμε με τα χοντροσπασμένα αμύγδαλα και σερβίρουμε.
Χταποδοσαλάτα
Υλικά:
1 χταπόδι (περίπου 1 κιλό)
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 κ.σ. κόκκους μαύρο πιπέρι
1 φύλλο δάφνης
4 πατάτες κομμένες σε χοντρά κομμάτια
1/2 φλ. ελαιόλαδο
Χυμός από 1 λεμόνι
1/2 φλ. ξύδι λευκό
1 φύλλο δάφνης
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο πράσινη σαλάτα
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά το χταπόδι και το βάζουμε ολόκληρο σε αντικολλητική κατσαρόλα. Το αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά και να βγάλει τα υγρά του.
Χύνουμε τα υγρά αυτά, το ξεπλένουμε και το ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με 1/3 φλ. ξύδι, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το δαφνόφυλλο και τους κόκκους του πιπεριού. Αφήνουμε να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε το χταπόδι για 30΄, να μαλακώσει.
Όταν μαλακώσει το χταπόδι, το βγάζουμε απ’ την κατσαρόλα, χωρίζουμε τα πλοκάμια και τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια. Αφαιρούμε το σκληρό κομμάτι απ’ τη σακούλα και την κόβουμε κι αυτή σε μικρότερα κομμάτια.
Στην ίδια κατσαρόλα που βράσαμε το χταπόδι, προσθέτουμε 2 φλιτζάνια νερό. Ρίχνουμε μέσα τις πατάτες και τις βράζουμε για 20΄, να μαλακώσουν. Μόλις γίνει αυτό, τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις βάζουμε σε σαλατιέρα, μαζί με τα κομμάτια του χταποδιού.
Σε ένα μπολ χτυπάμε το ελαιόλαδο με το χυμό λεμονιού και το υπόλοιπο ξύδι και περιχύνουμε τη σαλάτα. Πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε τη χταποδοσαλάτα ιδανικά κρύα.
Πρώτη δημοσίευση στο Hello Magazine