Έχετε σκεφτεί ποτέ πόσο επηρεάζουν τα πλαστικά την καθημερινότητά μας και την υγεία μας; Οι αγαπημένοι μας διάσημοι από Ελλάδα και Κύπρο ανάμεσα τους: ο Ανδρέας Γεωργίου, η Φαίη Σκορδά, η Ιωάννα Μαλέσκου, η Κατερίνα Ζαρίφη, η Άντρη Καραντώνη, η Άντρεα Κυριάκου, ο Λούης Πατσαλίδης, και ο Pan Dragomir μοιράζονται τις δικές τους ανησυχίες και μας δίνουν απλές καθημερινές συμβουλές για το πώς να μειώσουμε τη χρήση του πλαστικού ώστε να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας αλλά και την υγεία μας. Διότι υπάρχει μια ανησυχητική αλήθεια: η πλαστική ρύπανση είναι κυριολεκτικά παντού και αυτό έχει συνέπειες.
Είμαστε πνιγμένοι στο πλαστικό
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, κάθε χρόνο παράγονται περίπου 400 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού ενώ λιγότερο από το 10% αυτών των πλαστικών ανακυκλώνεται παγκοσμίως. Ο αριθμός αυτός είναι τόσο μεγάλος, που ξεπερνά το συνολικό βάρος όλων των κατοίκων της Γης. Σκεφτείτε μόνο, ότι χρησιμοποιούνται πάνω από ένα εκατομμύριο πλαστικά μπουκάλια την ημέρα και ο αριθμός των πλαστικών σακουλιών που χρησιμοποιούνται μόνο σε ένα χρόνο φτάνει το ένα τρισεκατομμύριο!
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο βίντεο της, η Ιωάννα Μαλέσκου σύμφωνα με ορισμένες, εκτιμήσεις το 2050 θα υπάρχει περισσότερο πλαστικό από ό,τι ψάρια στη θάλασσα.
Η Pan Dragomir μάλιστα, με το χαρακτηριστικό της χιούμορ σημειώνει πως μπορεί ακόμη να εξαφανιστούν και οι λατρεμένες ψαρταβέρνες.
@pan.dragomir Κάνει πλαστικά σιόρ!😭 Έχουμεν τοοοσες εναλλακτικές λύσεις! 🥲 #plasticfree #saynotoplastic #saveplanet #sunstainablility #glass #aluminium #can #plasticpolllution #environment #gogreen #saveoceans ♬ original sound – Pan Dragomir
Καθόλου μακρινό σενάριο αφού, τα πλαστικά αποσυντίθενται πολύ αργά και στη συνέχεια γίνονται μικρά κομματάκια, τα λεγόμενα μικροπλαστικά και νανοπλαστικά, τα οποία στη συνέχεια καταλήγουν στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της διατροφικής αλυσίδας, με σοβαρές συνέπειες για την υγεία μας.
Για να καταλάβουμε το μέγεθος του προβλήματος, ας δούμε πόσα χρόνια χρειάζονται μερικά από τα πιο πολυχρησιμοποιούμενα αντικείμενα για αποσυντεθούν, δηλαδή να γίνουν μικρά κομματάκια που στη συνέχεια ενδεχομένως να φτάσουν στον οργανισμό μας.
- Πλαστικό κύπελλο: 60 χρόνια
- Πλαστικό μπουκάλι: 450 χρόνια
- Πλαστική σακούλα: 200 – 1000 χρόνια
Για αυτό και ο Ανδρέας Γεωργίου μέσα από ένα βιντεάκι τονίζει ότι αυτά τα νούμερα είναι εξαιρετικά ανησυχητικά και μας παρακινεί να αλλάξουμε τις συνήθειες μας.
@georgiou82 Είναι σημαντικό να αναζητούμε πάντα εναλλακτικές βιώσιμες λύσεις που σέβονται το περιβάλλον, επιλέγοντας γυάλινο μπουκάλι, αλουμίνιο δοχεία, ποτά σε κουτάκι αλουμίνιου, καθώς οι συσκευασίες αυτές ανακυκλώνονται άπειρες φορές χωρίς να αλλοιώνεται η ποιότητα τους. #plasticfree #saynotoplastic #saveplanet #sunstainablility #glass #aluminium #can #plasticpolllution #environment #gogreen #saveoceans ♬ original sound – Andreas Georgiou
Τι είναι όμως τα μικροπλαστικά και τα νανοπλαστικά;
Τα μικροπλαστικά είναι πολύ μικρά κομμάτια πλαστικού με διάμετρο μεταξύ 1 mm και 5 mm, ενώ τα νανοπλαστικά έχουν διάμετρο μικρότερη από 1 mm. Αυτά τα μικρά κομμάτια προέρχονται κυρίως από τη διάσπαση μεγαλύτερων πλαστικών, όπως μπουκάλια και σακούλες, που βρίσκονται διάσπαρτα σε ξηρά, θάλασσες και ωκεανούς. Στη συνέχεια, μέσω της διατροφικής αλυσίδας, εισέρχονται μέσα μας και ενέχουν διάφορους κινδύνους.
Αλήθεια έχετε σκεφτεί πόση ποσότητα μικροπλαστικών καταναλώνουμε;
Όπως αναφέρει η Άντρη Καραντώνη αναπνέουμε και προσλαμβάνουμε περίπου 5 γραμμάρια μικροπλαστικών την εβδομάδα. «Τρώμε» δηλαδή όπως σημειώνει και ο Λούης Πατσαλίδης μια πιστωτικό κάρτα.
@louispatsalides Εσύ το ήξερες;; Μάθε το! Ναι υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις 🤷♂️ Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά 🫶 plasticfree #saynotoplastic #saveplanet #sunstainablility #glass #aluminium #can #plasticpolllution #environment #gogreen #saveoceans ♬ original sound – Louis Patsalides
Πως κινδυνεύει η υγεία μας από τα μικροπλαστικά και τα νανοπλαστικά;
Έρευνες έχουν δείξει πως οι επιπτώσεις από τα μικροπλαστικά στην υγεία πιθανόν να είναι πολύ αρνητικές. Μπορούν να περάσουν από το πεπτικό μας σύστημα στα υπόλοιπα συστήματα και όργανα, και από τους πνεύμονες απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος. Επίσης, μπορούν να περάσουν μέσω του πλακούντα ακόμα και στα σώματα των εμβρύων. Παράλληλα, τα μικροπλαστικά και τα νανοπλαστικά στον ανθρώπινο οργανισμό ενδεχομένως να αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, να σχετίζονται με διάφορες μορφές καρκίνου και να προκαλούν βλάβες σε όργανα όπως το συκώτι και η καρδιά.
Αλήθεια εσείς θα πίνατε ένα ποτήρι νερό γεμάτο πλαστικά διερωτάται η Άντρεα Κυριάκου;
Μικροπλαστικά και νανοπλαστικά στο νερό
Δυστυχώς λοιπόν, η παρουσία μικροπλαστικών και νανοπλαστικών δεν εξαιρείται ούτε από το νερό που πίνουμε, κυρίως από εμφιαλωμένα μπουκάλια. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences αποκάλυψε ότι ένα λίτρο εμφιαλωμένου νερού περιέχει κατά μέσο όρο 240.000 ανιχνεύσιμα πλαστικά θραύσματα.
Πώς μπορούμε λοιπόν να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, την υγεία μας και τον πλανήτη
Υπάρχουν απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τη χρήση πλαστικών και να προστατεύσουμε την υγεία μας και τον πλανήτη. Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές από τη Φαίη Σκορδά και την Κατερίνα Ζαρίφη που μπορούμε εύκολα να ενσωματώσουμε στην καθημερινότητά μας:
Για αρχή εκεί όπου έχουμε τη δυνατότητα, ας αποφεύγουμε τη χρήση πλαστικού. Δηλαδή, δεν χρειάζεται, για παράδειγμα, κάθε φορά που διψάμε να αγοράζουμε νερό σε πλαστικό μπουκάλι. Καλύτερα να έχουμε μαζί μας νερό αποθηκευμένο σε σκεύος από αλουμίνιο, που το κρατάει και παγωμένο. Και αν θα πάρουμε κάποιο ποτό επιλέγουμε κουτάκια αλουμινίου.
Έτσι λοιπόν, και η Φαίη Σκορδά μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να αντικαταστήσουμε το πλαστικό με εναλλακτικά υλικά, όπως το αλουμίνιο και το γυαλί, τα οποία έχουν πολλά πλεονεκτήματα.
Το γυαλί ανακυκλώνεται απεριόριστες φορές και το αλουμίνιο ανακυκλώνεται πολλές φορές χωρίς να αλλοιώνεται η ποιότητά του. Το 75% της παγκόσμιας παραγωγής αλουμινίου επαναχρησιμοποιείται. Ένα κουτάκι αλουμινίου που ρίχνεται στον κάδο ανακύκλωσης μπορεί να επιστρέψει στο ράφι ως νέο προϊόν μέσα σε λίγες ημέρες.
@katerinazarifi_ #plasticfree #aluminium #can ♬ πρωτότυπος ήχος – Katerina Zarifi
Τι άλλο μπορούμε να αλλάξουμε στην καθημερινότητα μας ώστε να μειώσουμε το πλαστικό;
- Τα τρόφιμά μας, εντός και εκτός ψυγείου, να τα φυλάμε σε γυάλινα δοχεία, τα οποία δεν αλλοιώνουν τη γεύση τους και μπορούν να χρησιμοποιηθούν άπειρες φορές.
- Στα ψώνια μας, να φροντίζουμε να έχουμε μαζί μας επαναχρησιμοποιούμενες ή υφασμάτινες τσάντες, κάτι που θα διασφαλίσει λιγότερη πλαστική ρύπανση και λιγότερα σακουλάκια στα στομάχια των ψαριών και των θαλάσσιων ζώων.
- Τέλος, μπορούμε να αγοράζουμε προϊόντα από εταιρείες που υιοθετούν πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον και μειώνουν τη χρήση πλαστικού.