Η βιοποικιλότητα είναι η ποικιλία των ειδών που ζουν σε μια περιοχή, καθώς και η ποικιλία οικοσυστημάτων που σχηματίζουν μεταξύ τους. Αυτή η αλληλεπίδραση και η συνεργιστική σχέση των ανθρώπων, φυτών, ζώων, εντόμων και μικροοργανισμών, είναι μία καλοστημένη «μηχανή» που επιφέρει ισορροπία και συντηρεί τη ζωή στον πλανήτη μας. Δυστυχώς, οι σχέσεις μεταξύ αυτών των δισεκατομμυρίων οργανισμών στη Γη, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες και βαθιά αλληλεξαρτώμενες. Άρα αν διακοπεί ένας κρίκος ενός οικοσυστήματος, κόβεται ολόκληρη η αλυσίδα.
Τα τελευταία χρόνια, μεγάλο μέρος της βιοποικιλότητας βρίσκεται σε κίνδυνο και μειώνεται ανησυχητικά λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, όπως οι αλλαγές στη χρήση της γης, η υπεραλίευση, η ρύπανση και η κλιματική αλλαγή. Συγκεκριμένα, τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, οι παγκόσμιοι πληθυσμοί άγριας πανίδας μειώθηκαν κατά 60% και σήμερα, υπολογίζεται ότι ένα εκατομμύριο είδη φυτών, εντόμων, πτηνών και θηλαστικών απειλούνται με εξαφάνιση σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτή η καταστροφή, δεν απειλεί μόνο τη φυσική ζωή και την ισορροπία του πλανήτη, αλλά και την παγκόσμια οικονομία, την ανθρώπινη υγεία, τη μελλοντική πρόσβαση σε καθαρό, πόσιμο νερό και τις προμήθειες φαγητού.
Ευτυχώς, το μέλλον δεν είναι προδιαγεγραμμένο και υπάρχουν τρόποι ο καθένας από εμάς να κάνει τη διαφορά στην προστασία της βιοποικιλότητας. Μπορούμε για παράδειγμα να ανακυκλώνουμε τα πλαστικά μίας χρήσης, να καταφεύγουμε σε επαναχρησιμοποιούμενα παγούρια, τσάντες συσκευασίες και καλαμάκια όποτε είναι δυνατόν και να χαρίζουμε τα πράγματα που δεν θέλουμε πια, αντί να τα πετάμε. Αν είναι εφικτό, σταματάμε το κάπνισμα, αν όμως όχι, φροντίζουμε τα αποτσίγαρά μας να μην τα σβήνουμε στο χώμα ή στην παραλία. Πετάμε τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες μας στους ειδικούς κάδους και συμβουλευόμαστε το διαδίκτυο για να μάθουμε σε ποιες τοποθεσίες μπορούμε να ανακυκλώσουμε τις παλιές μας ηλεκτρικές συσκευές, αφού αν καταλήξουν σε χωματερή, τόσο οι μπαταρίες όσο και οι συσκευές θα απελευθερώσουν τοξικές ουσίες στο έδαφος, δηλητηριάζοντας τη φυσική ζωή αλλά και τους πολύτιμους μικροοργανισμούς της.
Η σωστή διαχείριση του εδάφους, είναι μία ιδιαίτερα σημαντική υπόθεση, αφού το έδαφος φιλοξενεί ένα από τα πιο πολύπλοκα οικοσυστήματα, με οργανισμούς που ελέγχουν τη γονιμότητα του εδάφους, τη ρύθμιση του κλίματος και τον κύκλο των θρεπτικών στοιχείων. Το έδαφος δηλαδή, είναι ένας μη ανανεώσιμος πόρος με ζωτική σημασία για την ανθρώπινη υγεία, την οικονομική ανάπτυξη, την παραγωγή νέων φαρμάκων και φυσικά, τροφίμων. Η γεωργία για την ακρίβεια, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και απόλυτα εξαρτώμενη από τη βιοποικιλότητα. Για παράδειγμα, περισσότερο από το 75% των παγκόσμιων ειδών καλλιεργειών τροφίμων εξαρτώνται από την επικονίαση των ζώων και εντόμων, μία διαδικασία η οποία διαταράσσεται σημαντικά, από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις στη γη. Άρα η ανάπτυξη πολιτικών, φιλικών προς αυτήν, αποτελεί επιτακτική ανάγκη.
Ως προμηθευτής τροφίμων, χημικών και καλλυντικών, η Lidl γνωρίζει ότι φέρει μερίδιο ευθύνης σχετικά με τη διατήρηση των οικοσυστημάτων, έτσι σε συνεργασία με το Sustainable Food Systems GmbH και το Global Nature Fund, το Bioland, το Ίδρυμα Lake Constance, το πανεπιστήμιο Nürtingen-Geislingen και γεωργικές οργανώσεις, ανέπτυξε το πρώτο πρότυπο πιστοποίησης για τη συμβατική καλλιέργεια οπωροκηπευτικών, που εστιάζει στη βιοποικιλότητα και καλύπτει από την παραγωγή μέχρι τη διανομή των προϊόντων. Στα καταστήματα της Lidl σε όλη την Κύπρο μπορείτε να βρείτε μία μεγάλη γκάμα βιολογικών τροφίμων και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας με την επωνυμία Bio Organic.
Επιπρόσθετα, η Lidl Κύπρου, στοχεύοντας σε μία ενεργή κοινωνική και περιβαλλοντική προσφορά, δημιούργησε τη σειρά μικρών βίντεο “Lidl Social Talks”, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού, γύρω από σημαντικά θέματα που απασχολούν την σημερινή κοινωνία. Δείτε πιο κάτω το δεύτερο βίντεο “Lidl Social Talks”, όπου η Δρ. Μυρτάνη Πιερή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών Ζωής και Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, μιλάει για τη βιοποικιλότητα.