Με την άφιξη της Μεγάλης Σαρακοστής, οι πιστοί ακολουθούν αυστηρούς κανόνες για την νηστεία, αποφεύγοντας κρέας, γαλακτοκομικά, αυγά και ψάρια, εκτός από δύο σημαντικές εορτές:

Ευαγγελισμός της Θεοτόκου (25 Μαρτίου): Επιτρέπεται το ψάρι, με τον πατροπαράδοτο μπακαλιάρο να έχει την τιμητική του.

Κυριακή των Βαΐων (13 Απριλίου): Επίσης επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριών.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες λεπτομέρειες που αξίζουν προσοχής:

Λάδι και Κρασί: Επιτρέπεται η κατανάλωση ελαιολάδου και οίνου μόνο τα Σάββατα και τις Κυριακές, εκτός από το Μεγάλο Σάββατο, όταν η νηστεία είναι αυστηρή. Παρ’ όλα αυτά, έχει επικρατήσει η άποψη ότι το ελαιόλαδο μπορεί να καταναλώνεται καθημερινά, εκτός από τις Τετάρτες και τις Παρασκευές.

Τι ισχύει για τα θαλασσινά
Η νηστεία επιτρέπει την κατανάλωση θαλασσινών, καθώς αυτά δεν περιέχουν αίμα, σε αντίθεση με άλλες ζωικές τροφές. Τα θαλασσινά περιλαμβάνουν:

Οστρακοειδή: Μύδια, στρείδια, αχινοί, χτένια, γυαλιστερές, κυδώνια, αχιβάδες, χάβαρα, πεταλίδες, φούσκες, πίνες.

Μαλακόστρακα: Γαρίδες, αστακός, καραβίδα και καβούρια.

Μαλάκια: Καλαμάρια, σουπιές και χταπόδια.

Γιατί λέμε «όχι» στο λάδι και «ναι» στις ελιές;


Ένα συχνό ερώτημα είναι γιατί μπορούμε να τρώμε ελιές κατά τη διάρκεια της νηστείας, αλλά όχι λάδι. Σύμφωνα με την Εκκλησία, η πλήρης νηστεία συνίσταται στην αποχή από τροφές ή στην ξηροφαγία. Οι ελιές θεωρούνται νηστίσιμες, καθώς είναι καρπός της γης, ενώ το λάδι, ως προϊόν επεξεργασίας, απαγορεύεται, κυρίως επειδή χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα και προσφέρει νοστιμιά στα φαγητά.

Οι σημαντικότερες τροφές της νηστείας
Για να ακολουθήσετε σωστά τη νηστεία και να διατηρήσετε την υγεία σας, είναι σημαντικό να καταναλώνετε τροφές που παρέχουν πρωτεΐνες, σίδηρο και βιταμίνη Β12.

Πηγές πρωτεΐνης χωρίς κρέας: Όσπρια, τόφου, κινόα, ξηροί καρποί και σπόροι.

Πηγές σιδήρου: Σκούρα φυλλώδη λαχανικά (όπως σπανάκι), όσπρια, φακές και σπόροι κολοκύθας.

Η συνδυασμένη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σίδηρο με βιταμίνη C ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου και διασφαλίζει τη σωστή θρέψη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ , ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ