Πολλά ζευγάρια ενδέχεται κάποια στιγμή στην αναπαραγωγική τους ζωή να έρθουν αντιμέτωπα με την υπογονιμότητα, η οποία δεν κάνει διακρίσεις, καθώς αφορά εξίσου τόσο τις γυναίκες, όσο και τους άνδρες. Η υπογονιμότητα είναι ένα κοινό πρόβλημα και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περίπου το 10% των ζευγαριών που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί, επιζητούν βοήθεια, λόγω επαναλαμβανόμενων αποτυχημένων προσπαθειών. Ακολουθεί μια διαγνωστική διαδικασία στην οποία πρέπει να πάρουν ενεργό μέρος και οι δύο σύντροφοι, για εντοπισμό της κατάλληλης θεραπείας. Η αύξηση του φαινομένου της υπογονιμότητας είναι αποτέλεσμα πολλών διαφορετικών παραγόντων. Ένας από αυτούς είναι ότι σήμερα οι γυναίκες αναβάλλουν τη δημιουργία οικογένειας λόγω σπουδών, εκπαίδευσης και επαγγελματικής αποκατάστασης με συνέπεια τη μειωμένη πιθανότητα για σύλληψη και τεκνοποίηση καθώς η αναπαραγωγική ικανότητα της γυναίκας μειώνεται με την πάροδο της ηλικίας της. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον το 20% των γυναικών θα αποφασίσει να αποκτήσει το πρώτο παιδί μετά τα 35.

Η ανάπτυξη της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, έχει βοηθήσει περισσότερα από 8.000.000 ζευγάρια σε όλο τον κόσμο να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Μία από τις συχνότερες θεραπείες υποβοήθησης αναπαραγωγής στην Ευρώπη και την Αμερική, στις περιπτώσεις που το πρόβλημα υπογονιμότητας δύσκολα αντιμετωπίζεται, είναι η δωρεά ωαρίων. Αξίζει να αναφερθεί πως κάθε χρόνο περίπου 25.000-50.000 παιδιά γεννιούνται παγκοσμίως, ως αποτέλεσμα δωρεάς ωαρίων, καθώς η εν λόγω διαδικασία έχει υψηλότατα ποσοστά επιτυχίας, μιας και τα ωάρια προέρχονται από νεαρές γυναίκες με αποδεδειγμένη συνήθως γονιμότητα. Για το λόγο αυτό είναι σαν θεραπεία ιδιαίτερα ελκυστική.

 

 

Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα, ζητήσαμε από το εξειδικευμένο προσωπικό της Cryos, της πρώτης τράπεζας σπέρματος και ωαρίων στην Κύπρο να μας δώσει μερικές απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα εστιάζοντας στη γυναικεία υπογονιμότητα, τους λόγους στους οποίους οφείλεται, καθώς επίσης και τους τρόπους αντιμετώπισή της.

 

Τι είναι η υπογονιμότητα;

Σύμφωνα με τoν Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ένα ζευγάρι είναι υπογόνιμο όταν έχει προσπαθήσει να επιτύχει εγκυμοσύνη για 12 μήνες ή περισσότερο χωρίς αποτέλεσμα. Η υπογονιμότητα μπορεί να προκληθεί από ένα πρόβλημα που σχετίζεται με την ποιότητα του σπέρματος ή με το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας. Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα στους άνδρες είναι η αδυναμία παραγωγής αρκετού σπέρματος ώστε να γονιμοποιηθεί το ωάριο, ενώ δύο από τα πιο κοινά προβλήματα στις γυναίκες είναι η έλλειψη ωορρηξίας ή η κακή ποιότητα ωαρίων.

 

Ποια είναι τα αίτια της γυναικείας υπογονιμότητας;

Πέραν από το θέμα της αυξημένης ηλικίας, η γυναικεία υπογονιμότητα μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες που σχετίζονται με προβλήματα υγείας αλλά και σε άλλους παράγοντες, όπως η διατροφή και ο γενικότερος τρόπος ζωής. Πρώτα απ’ όλα η υπογονιμότητα στις γυναίκες μπορεί να σχετίζεται με θέματα υγείας που αφορούν την ωορρηξία που μπορεί να επέλθει από προβλήματα στις σάλπιγγες, ορμονικές διαταραχές όπως το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών ή ενδομητρίωση. Το πρόβλημα μπορεί επίσης να είναι κακή ποιότητα ωαρίων, η οποία συχνά προκαλείται λόγω ηλικίας ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, λόγω θεραπειών του καρκίνου. Μερικές φορές ο γιατρός δεν μπορεί να βρει μια εξήγηση για το πρόβλημα και η διάγνωση είναι «ανεξήγητη υπογονιμότητα». Παρόλο που αυτό μπορεί να είναι απογοητευτικό, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να αποκτήσετε το δικό σας παιδί με θεραπεία γονιμότητας. Στα αίτια της υπογονιμότητας περιλαμβάνεται και το ενεργητικό ή παθητικό κάπνισμα.

 

Πώς βιώνεται η γυναικεία υπογονιμότητα;

Η διάγνωση της υπογονιμότητας, συχνά βιώνεται ως μια αγχώδης εμπειρία, καθώς επηρεάζει τη ζωή του ατόμου και του ζευγαριού σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο. Παρόλο που η υπογονιμότητα μπορεί να σχετίζεται τόσο στον άνδρα όσο και στη γυναίκα, σε ορισμένες κοινωνίες  το «βάρος» της δυσκολίας απόκτησης παιδιού πέφτει κυρίως στις γυναίκες. Στην προσπάθεια να δοθούν απαντήσεις και να ανακτηθεί ο έλεγχος της κατάστασης συχνά τόσο οι γυναίκες, όσο και τα υπογόνιμα ζευγάρια έρχονται αντιμέτωποι με αισθήματα δυσαρέσκειας. Παράλληλα, η κοινωνική πίεση ενισχύει  αυτά τα αρνητικά συναισθήματα και αρνητικές αντιδράσεις στα ζευγάρια. Παρόλα αυτά οι εξελίξεις στο χώρο της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έχουν  βοηθήσει πολλά ζευγάρια να αναζητήσουν  λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος που θα τους οδηγήσει στην προσπάθεια τους να αποκτήσουν παιδί.  Γι’ αυτό είναι σημαντικό τόσο οι γυναίκες, όσο και τα ζευγάρια όταν ξεκινούν τη διαδικασία να έρχονται σε επαφή με το κομμάτι της ψυχολογικής /συμβουλευτικής υποστήριξης  που μπορεί να  διευκολύνει την  αναγνώριση και διαχείριση σκέψεων και συναισθημάτων.

 

Θεραπεία γονιμότητας με δωρεά ωαρίων

Για μερικά ζευγάρια τα ωάρια από δότρια μπορεί να είναι μια λύση στην υπογονιμότητά τους. Η δωρεά ωαρίων δίνει τη δυνατότητα σε γυναίκες που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να μείνουν έγκυες να ολοκληρώσουν την οικογένειά τους. Τα διλήμματα που έχουν οι λήπτριες αφορούν περισσότερο την υγεία του παιδιού που θα προκύψει. Όπως γνωρίζουμε, τα ωάρια μιας γυναίκας άνω των 40 έχουν μεγάλες πιθανότητες χρωμοσωμικών ανωμαλιών και σοβαρών προβλημάτων υγείας για το παιδί. Επομένως, είναι πιο πιθανόν να γεννηθεί ένα υγιές μωρό μέσω της δωρεάς ωαρίων, αφού τα ωάρια προέρχονται από γυναίκες νεαρής ηλικίας. Ο σύγχρονος προγεννητικός έλεγχος των εμβρύων είτε στο εργαστήριο, είτε στην εγκυμοσύνη δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας για τους νέους γονείς.  Επίσης, η κυοφορία των εννέα μηνών θα  προσφέρει στη μητέρα την μοναδική εμπειρία της εγκυμοσύνης και του τοκετού και έτσι την αιώνια σύνδεσή της με το παιδί της.

 

Υπάρχει η δυνατότητα δωρεάς ωαρίων στην Κύπρο;

Από τη θέσπιση του Περί Προτύπων και Ασφάλειας (Δωρεά, Προμήθεια, Έλεγχος, Επεξεργασία, Συντήρηση, Αποθήκευση και Διανομή) Ανθρώπινων ιστών, κυττάρων και παράγωγων προϊόντων Νόμος του 2007 187(Ι)/2007 (Νόμος για τους Ανθρώπινους Ιστούς) και του Περί της Εφαρμογής της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Νόμος του 2015 (69(I)/2015) (ο Νόμος Ι.Υ.Α.), η δωρεά, η προμήθεια, ο έλεγχος, η επεξεργασία, η συντήρηση, η αποθήκευση και η διανομή σπέρματος και ωαρίων που σχετίζεται με διαδικασίες ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (Ι.Υ.Α.) είναι όλες νόμιμες δραστηριότητες στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ο σκοπός του Νόμου Ι.Υ.Α. είναι να ρυθμίσει το Νομικό πλαίσιο για την εφαρμογή των μεθόδων ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με τρόπο που να διασφαλίζει τον σεβασμό της ελευθερίας του ατόμου και του δικαιώματος στην προσωπικότητα και την ικανοποίηση της επιθυμίας απόκτησης κληρονόμων, βάσει ιατρικών και βιολογικών δεδομένων, καθώς και τις αρχές της βιοηθικής. Η Cryos είναι ένας οργανισμός  δεόντως εξουσιοδοτημένος από το Υπουργείο Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας ώστε να πραγματοποιεί δωρεά, προμήθεια, έλεγχο, επεξεργασία, συντήρηση, διανομή, εισαγωγή και εξαγωγή ανθρώπινων ιστών και είναι συγκεκριμένα αδειοδοτημένος για να ενεργεί ως τράπεζα γαμετών.

 

Αν θες να μάθεις περισσότερα για θέματα υπογονιμότητας και  δωρεάς ωαρίων επισκέψου τη σελίδα της Cryos https://eggdonor-cy.cryosinternational.com/

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ