Αν κυκλοφορούσε κανείς έξω στην Αθήνα το βράδυ της Τρίτης, θα ένιωθε μια διαρκή ενόχληση σητ μύτη του. Η μυρωδιά του καμένου θα τρυπούσε τις οσφρητικές του μονάδες. Η φωτιά στην Πάρνηθα είχε δημιουργήσει ένα τεράστιο σύννεφο καπνού που κάλυψε τον ουρανό της Αττικής. Όπως συμβαίνει πάντοτε σε τέτοιες ακραίες συνθήκες, είτε φωτιά είτε χιόνι, η Ακρόπολη είναι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Τόσο των περαστικών όσο και των φωτογράφων που με άξονα αυτό το παγκόσμιο σύμβολο, καταγράφουν το αποτύπωμα του εκάστοτε φαινομένου.
Αυτό το τεράστιο σύννεφο καπνού θόλωσε την ατμόσφαιρα γύρω από τον Παρθενώνα και τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, ενώ τον γύρο του διαδικτύου, εγχώριου και διεθνούς, έκανε η φωτογραφία από το βράδυ της Τρίτης, όπου η Ακρόπολη «κοιτάζει» δίπλα της πύρινες γλώσσες να την «φωτίζουν» διαφορετικά.
Θύμισε Μόρντορ η Ακρόπολη
Ένα σύμβολο πολιτισμού απέναντι στη φωτιά, αυτή που πριν από κάμποσες χιλιάδες χρόνια έκλεψε ο Προμηθέας από τους θεούς του Ολύμπου και επέτρεψε στον άνθρωπο να εξελιχθεί και να περάσει στα πρώτα κοινωνικά στάδια. Η φωτιά είναι αυτή που τώρα καταστρέφει κοινωνικές δομές και στερεί από ανθρώπους το βιος τους, από τη χώρα την χλωρίδα και την πανίδα της.
Και το διασημότερο σύμβολο της ανθρώπινης εξέλιξης, που έχει αντέξει με εκδορές και απώλειες τόσες χιλιετίες και τόσους πολέμους, στέκει ανήμπορο ενώπιον της φωτιάς που καίει την Πάρνηθα. Ίσως ο απόλυτος συμβολισμός. Ένα ανθρώπινο «τέκνο» και στο πλάι του ένα «τέκνο» της φύσης. Ή, μήπως, ανθρώπινο και αυτό;