Ο Θάνος Ασκητής αναλύει τους φόβους που μπορεί να αναπτύξει μία γυναίκα στο σεξ
Τι φοβάται μία γυναίκα στο σεξ;
Για τις γυναίκες το σεξ ήταν ανέκαθεν η ύψιστη μορφή σωματικής και ψυχικής ένωσης με έναν άνδρα. Δεδομένων των διαφορών που παρατηρούνται στη σεξουαλική της λειτουργία σε σχέση με τον άνδρα, δεν είναι τυχαίο ότι η χρονική διάρκεια που απαιτείται για να διεγερθεί μία γυναίκα και να φτάσει σε οργασμό είναι σημαντικά μεγαλύτερη από του συντρόφου της. Οι αποκλίσεις αυτές, όπως είναι αναμενόμενο, δρομολογούν και συγκεκριμένες διαφορές στην σεξουαλική έκφραση και συμπεριφορά του φαινομενικά «ασθενούς» και του φαινομενικά «ισχυρού» φύλου. Αν υπάρχει όμως κάτι που είναι κοινό και στους δύο συντρόφους, αυτό δεν είναι άλλο από τους φόβους που έχουν πριν ή κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Τι είναι εκείνο, λοιπόν, που οδηγεί μία γυναίκα, μέσα σε μια στιγμή, από το πάθος στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια, απειλώντας την ποιότητα της σεξουαλικής επαφής;
Φόβος της πρώτης σεξουαλικής επαφής
Μπορεί η έναρξη της σεξουαλικής ζωής να δημιουργεί άγχος και να φοβίζει την έφηβη που γίνεται γυναίκα, ωστόσο η πρώτη σεξουαλική επαφή με κάθε άνδρα που γνωρίζει στην συνέχεια της ζωής της θα της δημιουργεί αντίστοιχη ανησυχία. Οι παράγοντες που δημιουργούν τον φόβο αυτό φυσικά διαφέρουν, καθώς στην περίπτωση της έναρξης της σεξουαλικής ζωής επικεντρώνεται κυρίως στην πιθανότητα να πονέσει ή να ματώσει από την ρήξη του παρθενικού υμένα. Στην πορεία όμως η πρώτη σεξουαλική επαφή με κάθε άνδρα και το χρονικό διάστημα της γνωριμίας στο οποίο θα πραγματοποιηθεί δημιουργεί την ανησυχία να μην θεωρηθεί από εκείνον «εύκολη» ή από την άλλη πλευρά «ξενέρωτη». Πολλές γυναίκες αν και το θέλουν πολύ, επιλέγουν να καθυστερούν την σεξουαλική τους συνεύρεση με έναν άνδρα που επιθυμούν, επειδή θεωρούν ότι αυτό αντανακλά στο χαρακτήρα τους και στην άποψη που θα σχηματίσει εκείνος.
Φόβος για την εξωτερική εμφάνιση
Θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για μία αναμενόμενη και συνηθισμένη ανασφάλεια των γυναικών και στην καθημερινή τους ζωή. Ωστόσο στο σεξ, όπου η γυναίκα πρέπει να εκτεθεί με και χωρίς τα εσώρουχα στην συνέχεια, ο φόβος αυτός γίνεται ακόμα πιο έντονος. Η ανησυχία ότι ο ερωτικός παρτενέρ θα παρατηρήσει κάποια ατέλεια στο κορμί της κατακλύζει το μυαλό της γυναίκας, οδηγώντας την στο να ελέγχει κάθε του βλέμμα και κάθε του κίνηση προσπαθώντας να αντιληφθεί τι εντύπωση του δημιουργεί. Ταυτόχρονα, πιστεύει ότι αναμφίβολα μπαίνει σε σύγκριση με τις προηγούμενες γυναίκες στη ζωή του συντρόφου της για τις οποίες μπορεί μόνο να κάνει αυθαίρετες υποθέσεις. Ο σωματότυπος και η κατανομή του βάρους είναι «πονοκέφαλος» για πολλές γυναίκες οι οποίες ανησυχούν για τις ατέλειες που μπορεί να έχει η εμφάνισή τους. Από την άλλη, οι ραγάδες, η κυτταρίτιδα και η ούλη από κάποια χειρουργική τομή είναι οι βασικότεροι «εφιάλτες» για μία γυναίκα καθώς επηρεάζουν την εικόνα που έχει για το σώμα της και συνεπακόλουθα την αυτοπεποίθησή της. Οποιοδήποτε σημάδι στο σώμα μεγεθύνεται καθώς ο σύντροφος «εξερευνά» κάθε σπιθαμή του μέσα στο σεξουαλικό παιχνίδι. Πολλές γυναίκες τείνουν να αποφεύγουν συγκεκριμένες στάσεις που θεωρούν ότι δεν τις κολακεύουν ή προτιμούν χαμηλό φωτισμό μέσα στο δωμάτιο ώστε να αισθάνονται πιο άνετα ως προς την εικόνα που θα έχουν.
Φόβος για τον σεξουαλικό της ρόλο
Η γυναίκα, στην προσπάθειά της να εντυπωσιάσει και να προσφέρει ικανοποίηση στον άνδρα, μπορεί ανά στιγμές να νιώσει ότι θα πρέπει να έχει εντυπωσιακές επιδόσεις στο σεξ. Η ανησυχία και η αγωνία για το αν προσφέρει αρκετή ηδονή στον σύντροφό της, αν εκείνος θεωρεί ότι υπάρχει ρουτίνα στις επαφές τους και αν τον ελκύει σαν γυναίκα με τη συμπεριφορά της, δημιουργούν άγχος και ανασφάλεια. Μία σημαντική παράμετρος στο ζήτημα αυτό είναι και το στοματικό σεξ το οποίο προβληματίζει τη γυναίκα για το κατά πόσο μπορεί να το κάνει με τον πιο απολαυστικό, για εκείνον, τρόπο.
Φόβος για την επίτευξη οργασμού
Ο οργασμός αποτελεί την επισφράγιση μιας ολοκληρωμένης σεξουαλικής επαφής τόσο για τον άνδρα όσο και για τη γυναίκα. Είναι όμως γεγονός ότι μία γυναίκα χρειάζεται περισσότερο χρόνο και προετοιμασία για να μπορέσει να φτάσει σε οργασμό. Το δεδομένο αυτό μπορεί τελικά να την αγχώσει, γεμίζοντας την με αμφιβολία για το αν θα καταφέρει κιόλας να έχει οργασμό ή αν η κορύφωση του συντρόφου της θα σημάνει το τέλος της επαφής και αναπόφευκτα το τέλος και της δικής της ικανοποίησης. Η προσμονή του οργασμού όμως, συνήθως, φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα καθώς η κλινική εμπειρία έχει αποδείξει ότι όσο περισσότερο ανησυχεί μια γυναίκα για την κορύφωσή της τόσο λιγότερο πιθανό είναι να την πετύχει.
Φόβος εγκυμοσύνης ή σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος
Δεδομένων των απαιτητικών κοινωνικο-οικονομικών συνθηκών πολλές γυναίκες ανησυχούν ιδιαίτερα για την πιθανότητα ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα 1 στις 2 γυναίκες, 18 έως 39 ετών, επιλέγουν να καθυστερήσουν την εγκυμοσύνη ή να μην κάνουν άλλα παιδιά στρεφόμενες στις αντισυλληπτικές μεθόδους που θεωρούνται πιο αποτελεσματικές αυτή τη στιγμή.
Από την άλλη δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει η ανησυχία των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων στα οποία είναι και πιο ευάλωτες οι γυναίκες. Όπως έχει αποκαλυφθεί ερευνητικά, η μετάδοση ενός ΣΜΝ στις γυναίκες είναι πιο πιθανή απ’ ότι στους άνδρες καθώς η διαμόρφωση των γεννητικών τους οργάνων τις αφήνει πιο εκτεθειμένες.
Η επίδραση όμως του σεξ τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική μας υγεία είναι αδιαμφισβήτητη. Θα πρέπει επομένως η γυναίκα να εμπλέκεται στη σεξουαλική επαφή χωρίς άγχος και φόβους ώστε να μπορεί να το απολαμβάνει πραγματικά. Πρόκειται επί της ουσίας για μία δυναμική κατάσταση όπου η ψυχολογία της γυναίκας διαμορφώνει την επιθυμία για σεξ αλλά και το σεξ διαμορφώνει την ψυχολογία της γυναίκας. Το σεξ της ανήκει, το σώμα της από μόνο του είναι πηγή ζωής και ενέργειας. Ο ανδρικός πόθος και η εισβολή της διείσδυσης μέσα της, της δίνουν το κυρίαρχο προνόμιο να αποφασίζει ποιος θα την κατακτήσει, θα γονιμοποιήσει τα ωάριά της και θα απολαύσει τα θέλγητρά της. Η γυναίκα είναι ένα πρόσωπο με όλα τα πρόσωπα που ένας άνδρας χρειάζεται για να ζήσει…
Δρ Θάνος Ε. Ασκητής
Ψυχίατρος – Σεξολόγος, Καθηγητής Ψυχιατρικής EUC
Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας
Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, τηλ.: 210/7789890
Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας 210/7797979 – Δευτέρα έως Παρασκευή 12.00-15.00
www.askitis.gr
Facebook: https://www.facebook.com/institutethanosaskitis/