Η οδός Τριπόδων βρίσκεται στην Πλάκα, στο κέντρο της Αθήνας υπολογίζεται πως βρίσκεται στο ίδιο σημείο, με αυτή την ονομασία, από την προ Χριστού εποχή της Αθήνας και πιο συγκεκριμένα από το 334 π.Χ.
Ο δρόμος, πήρε το όνομα του από τους χάλκινους τρίποδες που τοποθετούνταν κατά μήκος του, ενώ για την «ιστορία» αξίζει να αναφέρουμε ότι τα τρίποδα ήταν τρόπαια, που αποδίδονταν από χορηγούς σε νικητές θεατρικών αγώνων και συχνά αφιερώνονταν στον Θεό Απόλλωνα. Αρχικά, οι τρίποδες τοποθετούνταν σε βάζα, ενώ στη συνέχεια απέκτησαν μια πιο επιβλητική μορφή, παραπέμποντας σε μικρά ιερά.
Στη διάρκεια των αιώνων και όταν η Αθήνα βρέθηκε για μικρό χρονικό διάστημα υπό την κατοχή των Βενετών, το μοναστήρι των Καπουτσίνων Μοναχών ανεγέρθηκε στην οδό Τριπόδων. Εκεί φιλοξενήθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα και ο Λόρδος Μπάιρον, γράφοντας μάλιστα και ένα σύντομο γράμμα, στο οποίο «υμνούσε» την ομορφιά της εν λόγω οδού.
«Μπροστά μου έχω τον Υμηττό, πίσω μου την Ακρόπολη, στα δεξιά μου το ναό του Δία, μπροστά μου το Στάδιο. Λοιπόν, αυτό εγώ ονομάζω γραφικό. Δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο ούτε στο Λονδίνο, ούτε καν στην οικία του Λόρδου Δημάρχου».
Σημειώνεται πως η οδός Τριπόδων έχει συνδεθεί και με πρόσωπα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, όπως ο Κωστής Παλαμάς, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, η Μελίνα Μερκούρη και ο Δημήτρης Χορν. «Σήμερα», έχει καταγραφεί στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, ως ο αρχαιότερος δρόμος της Ευρώπης.