Υπάρχει λόγος που η ιαπωνική κουζίνα είναι παγκοσμίως γνωστή, αγαπημένη από λάτρεις της γαστρονομίας σε πολλές χώρες σε όλες τις ηπείρους. Φημισμένη για την εκπληκτική της παρουσίαση και τα μοναδικά οφέλη για την υγεία, είναι επίσης γεμάτη με μοναδικές γεύσεις από την Άπω Ανατολή και περίτεχνα συνδυασμένα εποχιακά συστατικά. Είναι τόσο μεγάλος ο σεβασμός στην παραδοσιακή ιαπωνική κουζίνα που κατέχει ακόμη και μια ιδιαίτερη θέση στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Το γεγονός ότι το σούσι είναι το διασημότερο και δημοφιλέστερο ιαπωνικό πιάτο από όλα δεν αποτελεί έκπληξη. Όμως, παρά την απίστευτη παγκόσμια απήχησή του, το σούσι βρίσκεται συχνά παρεξηγημένο. Κατ’ αρχάς η ιστορία του είναι συχνά αντικείμενο σύγχυσης και αντίφασης. Αυτό που ίσως αγνοούν οι περισσότεροι λάτρεις του είναι ότι το σούσι δεν προέρχεται από την Ιαπωνία. Δημιουργήθηκε για πρώτη φορά από ανάγκη στους ορυζώνες Baiyue της νότιας Κίνας μεταξύ του 5ου και 3ου αιώνα π.Χ. Καθώς οι αγρότες της περιοχής προσπαθούσαν να συντηρήσουν τα ψάρια που έπιασαν από το κοντινό ποτάμι, επινόησαν ένα απλό πιάτο που αποτελείται από ψάρια ζυμωμένα με ξύδι, αλάτι και ρύζι. Και αυτό με τη σειρά του ρίχνει φως σε ένα άλλο, ελάχιστα γνωστό γεγονός – το σούσι κυριολεκτικά μεταφράζεται σε «είναι ξινό» λόγω του ξυδάτου ρυζιού που χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες στη διαδικασία.

Αυτή η «ξινή», με αιώνες ιστορίας, πρακτική εξαπλώθηκε από την Κίνα σε ολόκληρη την Ασία και πιστεύεται ότι εισήχθη στην Ιαπωνία τον 8ο ή 9ο αιώνα και ταυτίστηκε πολύ γρήγορα γρήγορα με τον πολιτισμό της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου. Το μοντέρνο σούσι όπως το ξέρουμε σήμερα –ωμό ψάρι και ρύζι με ξύδι– εφευρέθηκε τότε από τον Hanaya Yohei στο Τόκιο της περιόδου Edo γύρω στο 1824.

Και μερική επιπρόσθετη τροφή για σκέψη. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, το σούσι δεν φτιάχνεται πάντα με ωμό ψάρι. Παρασκευασμένο με διάφορους τρόπους, το ξυδάτο ρύζι μπορεί να συνοδεύεται τόσο από ωμά όσο και μαγειρεμένα θαλασσινά όπως και διάφορα λαχανικά. Ένα ρολό σούσι τυλιγμένο σε φύκια και στη συνέχεια κομμένο σε φέτες είναι κοινώς γνωστό ως maki ή maki rolls. Το Nigiri είναι ένα άλλο δημοφιλές είδος σούσι, με ψάρια που πιέζονται με το χέρι πάνω στο ρύζι.

Κι ενώ ιαπωνική κουζίνα και σούσι πάνε πακέτο, ένας άλλος σταρ του γαστρονομικού σόου της χώρας αξίζει επίσης την προσοχή μας: το χορταστικό σασίμι. Σε ελεύθερη απόδοση, σασίμι σημαίνει «τρυπημένο σώμα» και αναφέρεται στο πολύ λεπτοκομμένο ωμό ψάρι που συχνά σερβίρεται μόνο του, χωρίς ρύζι. Στα περισσότερα μενού, το σασίμι είναι συνήθως ένα είδος σολομού ή τόνου, αλλά μπορεί επίσης να γίνει και με σκουμπρί, γαρίδες ή χταπόδι. Επειδή τα ψάρια που προορίζονται για σασίμι είναι αρκετά υψηλής ποιότητας, συνήθως συνοδεύονται μόνο από μια δόση soy sauce.

Ένα ταξίδι για τους γευστικούς κάλυκες και χάρμα οφθαλμών στο Sushi Yama

Είτε έχετε αδυναμία στο σούσι είτε λαχταράτε ένα κομμάτι σασίμι, η «θαλασσινή τελειότητα» στην Αγία Νάπα σας περιμένει στο απίστευτα κομψό Sushi Yama. Ακριβώς στην καρδιά της Εμπορικής Ζώνης της Μαρίνας Αγίας Νάπας, το νέο εστιατόριο προσφέρει στους λάτρεις της ιαπωνικής κουζίνας μια συναρπαστική νέα γευστική εμπειρία σε ένα καλαίσθητο και φιλικό περιβάλλον. Ο εξωτερικός χώρος προσφέρει εκπληκτική θέα στη μαρίνα, ενώ το μοντέρνο μινιμαλιστικό εσωτερικό – ενισχυμένο με ζεστές ξύλινες πινελιές και ένα φιλόξενο μπαρ γεμάτο με μπουκάλια εκλεκτής ιαπωνικής μπύρας, σάκε και ουίσκι – θυμίζει ένα σύγχρονο «Sushisho» του Τόκιο.

Οι λάτρεις του σούσι απολαμβάνουν ένα αξέχαστο γευστικό ταξίδι, με ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο, εποχιακό και έντεχνα δημιουργημένο μενού. Από τα κλασικά California rolls μέχρι το τραγανό ρολό με κρέας καβουριού και το θεϊκό Rainbow roll, η λίστα είναι ανεξάντλητη. Η συλλογή από Nigiri είναι εξίσου εντυπωσιακή και περιλαμβάνει κιτρινόπτερο τόνο, σολομό, γαρίδες, λυθρίνι, αυγοτάραχο σολομού, λαβράκι και πολλά άλλα. Οι λάτρεις του Sashimi μπορούν να απολαύσουν κιτρινόπτερο, τόνο ή σολομό μαζί με μια μεγάλη ποικιλία ορεκτικών και συνοδευτικών. Δελεάστε τους γευστικούς σας κάλυκες με φασόλια edamame ποσέ καρυκευμένα με ιαπωνικό τσίλι σε σκόνη και θαλασσινό αλάτι ή επιλέξτε τις υπέροχες βασιλικές γαρίδες τηγανισμένες σε ελαφρύ μίγμα tempura, συνοδευμένες με σάλτσα με βάση τη σόγια.

Και επειδή καμία ιαπωνική πανδαισία δεν ολοκληρώνεται χωρίς μια γουλιά από το περίφημο ποτό ρυζιού της χώρας, το Sushi Yama έχει τελειοποιήσει την εξωτική γευστική εμπειρία με το Aoi Sake, φτιαγμένο με κορυφαίας ποιότητας σάκε και ένα υγιεινό μείγμα από τσάι matcha, τζίντζερ, μέλι και σόδα. Το Yuzu Sour είναι επίσης ένα από τα αγαπημένα του καταστήματος, που φτιάχνεται με ποτό και πουρέ Yuzu, χυμό λεμονιού, grapefruit bitters και ασπράδι αυγού, ενώ το εξίσου απολαυστικό Yama Sakura συνδυάζει τζιν Roku, Mancino Sakura βερμούτ, χυμό λάιμ και pink grapefruit σόδα.

Kanpai!

Απολαύστε ένα εξαιρετικό γαστρονομικό ταξίδι στο Sushi Yama στη Μαρίνα της Αγίας Νάπας Τρίτη – Κυριακή 16:00 – 23:00. Μάθετε περισσότερα για το Sushi Yama στο Facebook και στο Instagram ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.marinaayianapa.com/dining-entertainment/

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ