Η σειρά διαδικτυακών διαλέξεων του Πολιτιστικού Ιδρύματος εμπλουτίζεται με το νέο επεισόδιο-διάλεξη της Δρος Μόνικας Ασημένου με τίτλο, «Η τέχνη στην Κύπρο από το 1974-2014: Από τον διαιρεμένο χώρο, στον συμβολικό τόπο», το οποίο μεταδίδεται από σήμερα 26 Νοεμβρίου 2021.
Θεματική Διάλεξης:
Η εν λόγω ηχητική ηχογράφηση προσφέρει μια σκιαγράφηση του πεδίου της τέχνης στην Κύπρο από το 1974, ημερομηνία κατά την οποία το νησί, μετά από την τουρκική στρατιωτική επέμβαση, αναγκάστηκε να διαχωριστεί. Η διάλεξη αποτελεί μέρος ερευνητικής μελέτης με τίτλο « Η τέχνη στην Κύπρο από το 1974-2014: Από το διαιρεμένο χώρο, στο συμβολικό τόπο», η οποία εκπονήθηκε το Φεβρουάριο του 2015 στο Παρίσι. Αντικείμενα της συγκεκριμένης έρευνας είναι η έννοια του χώρου, της μνήμης και της ιστορίας έτσι όπως εκδηλώνονται μέσα από τα έργα τέχνης. Το βασικό ερευνητικό ερώτημα, το οποίο προέκυψε μέσα από την έρευνα των έργων που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο αυτή, ήταν το εξής: ποια είναι – μέσα από μια εικαστική, εννοιολογική, αισθητική, κοινωνιολογική ματιά – η σχέση και η αλληλεπίδραση μεταξύ της καλλιτεχνικής δημιουργίας της συγκεκριμένης περιόδου και του διαιρεμένου χώρου; Οι εν λόγω καλλιτεχνικές δημιουργίες πραγματεύονται την ιδιαιτερότητα αυτού του χώρου που εδώ, αποτελεί συχνά, το σημείο έναρξης της δημιουργίας του έργου: οι μνήμες του χαμένου τόπου που βρίσκεται στην άλλη μεριά της γραμμής, η εμπειρία του χώρου στο παρόν και η – κυριολεκτική και μεταφορική – οικειοποίηση της Νεκρής ζώνης. Τα έργα γίνονται τεκμήρια της νοσταλγίας, άλλοτε μοιάζουν σαν επαναπροσδιορισμένες χαρτογραφήσεις ενώ άλλοτε δημιουργούν δυνητικά πεδία πραγμάτωσης. Κάθε έργο διαπερνά, τρόπον τινά – καλλιτεχνικά, αισθητικά και ποιητικά – το σύνορο. Ο διαιρεμένος χώρος έτσι, δύναται να γίνει «κατοικήσιμος».
Σύντομο βιογραφικό των ομιλήτριας:
Η Δρ Μόνικα Ασημένου είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου όπου εργάζεται στο έργο “Redefining the future of cultural heritage, through a disruptive model of sustainability”, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Horizon 2020.
Παράλληλα, διδάσκει Ιστορία της Τέχνης στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Εργάζεται επίσης ως ανεξάρτητη θεωρητικός τέχνης.
Η Δρ Ασημένου έχει αποκτήσει διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο Paris 10 Ouest-Nanterre με θέμα την ιστορία της τέχνης στην Κύπρο μετά το 1974, με την υποτροφία του Ιδρύματος A.G Leventis. Έχει λάβει μεταπτυχιακό στις Εικαστικές Τέχνες από το Πανεπιστήμιο Paris 1 Pantheon-Sorbonne και πτυχίο στις Εικαστικές Τέχνες από το Πανεπιστήμιο Paul Valéry του Montpellier. Έκτοτε έχει εργαστεί στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην UNESCΟ, έχει συνεργαστεί με μουσεία και πολιτιστικούς συλλόγους, έχει επιμεληθεί εκθέσεις και έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα.
Η Δρ Ασημένου είναι μέλος του Συνδέσμου Εικαστικών Καλλιτεχνών στο οποίο διετέλεσε πρόεδρος για δύο χρόνια από το 2018 – 2020. Είναι επίσης μέλος της Παράλληλης Βουλής για τον Πολιτισμό. Δίδαξε Ιστορία της Τέχνης στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, στο Intercollege και στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
H σειρά διαλέξεων «Μίλα μου Ιστορικά» αποτελεί μία επιστημονικά τεκμηριωμένη και ταυτόχρονα φιλική στον ακροατή σειρά, από έγκριτους επιστήμονες που εστιάζουν σε διάφορα κυπρολογικά θέματα, τα οποία σχετίζονται με τα Μουσεία, Συλλογές, Εκθέσεις, Δράσεις του Πολιτιστικού Ιδρύματος, αλλά και ευρύτερα με όλες τις περιόδους της κυπριακής ιστορίας, αρχαιολογίας, ιστορίας της τέχνης και λογοτεχνίας.
Οι διαλέξεις παρουσιάζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα στη σελίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος στο Facebook (@boccf), στην ιστοσελίδα μας www.boccf.org και σε άλλες ψηφιακές πλατφόρμες παροχής ήχου (Buzzsprout, Spotify, Google Podcasts: “Μίλα μου ιστορικά”).
Δέστε το σύνδεσμο:
https://www.buzzsprout.com/1123577
Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου
Φανερωμένης 86-90, 1011 Λευκωσία
Για πληροφορίες: 22 128157