Η πανδημία του Covid-19 και τα περιοριστικά μέτρα έχουν επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό διάφορες πτυχές της ζωής των νέων, όπως επίσης και τη δράση των οργανώσεων νεολαίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ad hoc Ομάδας Εργασίας Covid-19, που δημιούργησε ο Οργανισμός Νεολαίας κατά την περίοδο του εγκλεισμού.
Στην Ομάδα συμμετείχαν νέοι, εκπρόσωποι οργανώσεων νεολαίας και λειτουργοί του ΟΝΕΚ. Στόχος της ομάδας ήταν η διερεύνηση των προκλήσεων που αντιμετώπισαν οι νέοι και οι οργανώσεις νεολαίας και η υποβολή εισηγήσεων για την αντιμετώπισή τους. Μέσα από την πρωτοβουλία αυτή, δόθηκε η ευκαιρία στους νέους και τους τεχνοκράτες να συζητήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις, να εκφράσουν τις ανησυχίες τους και να υποβάλουν τις εισηγήσεις τους. Η Ομάδα πραγματοποίησε τις εργασίες της διαδικτυακά κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο του 2020. Για την επίτευξη του πιο πάνω στόχου, χρησιμοποιήθηκαν ειδικά διαμορφωμένα ερωτηματολόγια, πραγματοποιήθηκε ομάδα εστίασης και διενεργήθηκε έρευνα και μελέτη καλών πρακτικών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Η χαρτογράφηση της κατάστασης που βίωσαν οι νέοι κατέδειξε ότι οι σημαντικότερες προκλήσεις στη ζωή και τη καθημερινότητα των νέων, ήταν ψυχολογικές, κοινωνικές, οικονομικές και τεχνολογικές. Η υποχρεωτική καραντίνα και η διακοπή κάθε είδους δραστηριότητας και προσωπικής επαφής, επέδρασε αρνητικά στα συναισθήματα και την ψυχολογία των νέων. Οι εργασιακές και οι συνακόλουθες οικονομικές προκλήσεις πυροδοτούσαν ή ενίσχυαν τις ψυχολογικές και κοινωνικές δυσκολίες. Προβλήματα αναφέρθηκαν επίσης στους τομείς της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, τόσο για τους μαθητές και τους φοιτητές, όσο και για άλλα άτομα, τα οποία είχαν πολύ περιορισμένες ευκαιρίες για συμμετοχή και εκπαίδευση ή έπρεπε να ανταπεξέλθουν στις νέες τεχνολογικές προκλήσεις, χωρίς να διαθέτουν επαρκείς ψηφιακές δεξιότητες.
Αντίστοιχα, οι οργανώσεις νεολαίας, αντιμετώπισαν δυσκολίες στη λειτουργία τους, με το βασικό τους πρόβλημα να εντοπίζεται στην αναβολή ή ακύρωση των δραστηριοτήτων τους με άμεσο επακόλουθο τη μείωση των χορηγιών τους. Πρόκληση αποτέλεσε επίσης, τόσο για τις οργανώσεις όσο και για τα μέλη τους, η προσαρμογή στα νέα τεχνολογικά δεδομένα. Επιπρόσθετα, ο αναδυόμενος φόβος για κοινωνικοποίηση και ταξίδια – γεγονός που θα επηρεάσει τη λειτουργία των οργανώσεων και στο μέλλον- επιβάλλει την ανάγκη εξεύρεσης νέων τρόπων διεξαγωγής δραστηριοτήτων για τη νεολαία.
Η ανταπόκριση, ωστόσο, των νέων και των οργανωμένων συνόλων τους, σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετώπισε η κοινωνία ήταν εξίσου εντυπωσιακή και άμεση, σύμφωνα με τα απορρέοντα της Ομάδας. Στο πλαίσιο των εργασιών της Ομάδας, έχουν καταγραφεί αρκετές πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, προερχόμενες από την κοινωνία πολιτών και τα οργανωμένα σύνολα των νέων, για τη στήριξη του έργου των Κυβερνήσεων και την παροχή βοήθειας προς τις ευάλωτες ομάδες κατά την περίοδο της πανδημίας.
Σημαντικό απορρέον αποτελούν οι 200 περίπου εισηγήσεις και καλές πρακτικές που συγκέντρωσε η Ομάδα για την απάμβλυνση των πιο πάνω επιπτώσεων, οι οποίες αφορούν μέτρα ψυχολογικής στήριξης και οικονομικής ενίσχυσης των νέων, δράσεις στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της δημιουργικής απασχόλησης, τρόπους ενίσχυσης των ψηφιακών δεξιοτήτων, δράσεις εθελοντισμού και αλληλεγγύης και τρόπους ενίσχυσης του τομέα εργασίας με τη νεολαία (youth work).
Σημειώνεται ότι ο ΟΝΕΚ, ανταποκρινόμενος στις προκλήσεις της πανδημίας, προέβη κατά την περίοδο του εγκλεισμού, στην υλοποίηση νέων δράσεων, οι οποίες ανταποκρίνονται στις εισηγήσεις της Ομάδας, όπως η έναρξη του νέου χρηματοδοτικού προγράμματος «ReCOVer20» και η διεξαγωγή εργαστηρίων ψυχολογικής στήριξης των νέων. Καθηκόντως, θα εξετάσει περαιτέρω το ενδεχόμενο υλοποίησης όσων εισηγήσεων εμπίπτουν στο πεδίο δράσης του και ως ο αρμόδιος κυβερνητικός φορέας για θέματα πολιτικής για τη νεολαία, έχει προωθήσει στα αρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες τις εισηγήσεις που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους.
Οι εισηγήσεις και τα απορρέοντα των εργασιών της Ομάδας είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΟΝΕΚ www.onek.org.cy.