Η προστασία των παραλιών και ευρύτερα του περιβάλλοντος, παραμένει ύψιστη προτεραιότητα για την Coca–Cola HBC Κύπρου
Η Coca-Cola HBC Cyprus γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού Ακτών (World Cleanup Day), ανακοινώνοντας την εκ νέου ανανέωση της υποστήριξης του πρωτοπόρου έργου Zero Waste Beach, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα της Coca-Cola, ακολουθώντας την παγκόσμια δέσμευση της εταιρείας για «Έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα». Στόχος του Zero Waste Beach, είναι η κινητοποίηση όλων των εμπλεκομένων φορέων και του κοινού στη μάχη κατά της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης, αλλά και η αλλαγή των συνηθειών των πολιτών γύρω από το θέμα. Με συγκεκριμένες δράσεις και δημιουργία υποδομών, η Εταιρεία στοχεύει στη μείωση των σκουπιδιών που εισέρχονται ανεξέλεγκτα σε παράκτιες και θαλάσσιες περιοχές μας Κύπρου.
Στα τρία χρόνια υλοποίησης του Zero Waste Beach τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά: Καθαρίστηκαν ακτές και βυθοί, ενώ εγκαταστάθηκαν ειδικοί κάδοι συλλογής ανακυκλώσιμων στους παραλιακούς πεζοδρόμους του Δημου Γεροσκήπου. Στο πλαίσιο του Προγράμματος, δημιουργήθηκε το Δίκτυο «Υπεύθυνων Παράκτιων Επιχειρήσεων» που αριθμεί 210 μέλη. Μέσα από τις δράσεις του προγράμματος από το 2018 μέχρι το 2021, συγκεντρώθηκαν περίπου 1627 τόνοι απορριμμάτων, σε στενή συνεργασία με 18 Τοπικές Αρχές, τις επιχειρήσεις – μέλη του Δικτύου μας, 44 φορείς του Δημόσιου τομέα και τη συμμετοχή 1229 εθελοντών.
Η ΑΚΤΗ είναι ο εθνικός συντονιστής του Διεθνούς Καθαρισμού Ακτών (ICC) του Διεθνούς Οργανισμού Ocean Conservancy, στην Κύπρο. Γι αυτό, για την καταγραφή των απορριμμάτων και το διαχωρισμό στις πηγές χρησιμοποιήθηκε το Διεθνές Πρωτόκολλο Ocean Conservancy και τα δεδομένα εισάχθηκαν στη βάση δεδομένων του Οργανισμού, ώστε να αποτελέσουν υλικό για σύγκριση δεδομένων και μελλοντική έρευνα.
Τα αποτελέσματα αυτά καταδεικνύουν πως όλοι μαζί, μέσω στοχευμένων δράσεων μπορούμε να μειώσουμε τα πλαστικά σκουπίδια που φθάνουν στις θάλασσες και τις ακτές του νησιού μας. Πέραν όμως από τις συλλογικές προσπάθειες Εταιρειών και ΜΚΟ, η ευθύνη για την προστασία του περιβάλλοντος ανήκει στον καθένα μας: υιοθετώντας υπεύθυνες συνήθειες, μαζί, μπορούμε να φέρουμε την επιθυμητή αλλαγή.