Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι εργασίες της Πρώτης Ετήσιας Ημέρας Έρευνας για Εκπαιδευτικούς, η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 20 Φεβρουαρίου 2021, και διοργανώθηκε από το Κέντρο Αριστείας για την Έρευνα & Καινοτομία στις Κοινωνικές Επιστήμες, τις Τέχνες και τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (SOSCIEATH) του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Την ημερίδα παρακολούθησαν 181 εκπαιδευτικοί, ερευνητές και φοιτητές από Κύπρο και Ελλάδα.

Η ημερίδα, με κεντρικό θέμα Έρευνα από Εκπαιδευτικούς – Έρευνα μαζί με Εκπαιδευτικούς, στόχευε στη στήριξη, την ανάδειξη και την ενθάρρυνση της εκπαιδευτικής έρευνας από και με εκπαιδευτικούς. Παραδοσιακά, η εκπαιδευτική έρευνα υλοποιείται από ακαδημαϊκούς ερευνητές και πολλές φορές τα αποτελέσματά της δεν φτάνουν στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, καθώς δημοσιεύονται συνήθως σε δυσπρόσιτα επιστημονικά περιοδικά και δεν συνδέονται άμεσα με το καθημερινό διδακτικό τους έργο.  Η ημερίδα  στόχευσε στο να διευρύνει τον τομέα της εκπαιδευτικής έρευνας δίνοντας λόγο, χώρο, τεχνογνωσία και θέση στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, συμβάλλοντας έτσι στην πρακτική σύνδεση της εκπαιδευτικής έρευνας με τη διδακτική καθημερινότητα τους.

Το συνέδριο προσφώνησε με χαιρετισμό ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Κύπρου, Καθηγητής Ανδρέας Ευσταθίου, ο Διευθυντής του Κέντρου Αριστείας για την Έρευνα & Καινοτομία στις Κοινωνικές Επιστήμες, τις Τέχνες και τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (SOSCIEATH) του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Μάριος Βρυωνίδης και η Διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, Δρ. Αθηνά Μιχαηλίδου. Η ημερίδα ξεκίνησε με κύρια ομιλία από τη Δρ. Σταυρούλα Φιλίππου, Eπίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών της Aγωγής του Πανεπιστήμιο Κύπρου με θέμα «Όταν η έρευνα πάει σχολείο: Η μεταφορά του «εκπαιδευτικού ως ερευνητή» και ζητήματα επαγγελματικής ανάπτυξης εκπαιδευτικών».

Το πρόγραμμα των εργασιών του συνεδρίου περιλάμβανε τρία διαδραστικά εργαστήρια και παράλληλες παρουσιάσεις από 9 διαφορετικά χρηματοδοτημένα ερευνητικά προγράμματα που σχετίζονται με τομείς αιχμής της έρευνας και της καινοτομίας στην εκπαίδευση. Η ημερίδα απευθυνόταν κατά κύριο λόγο σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (εν-υπηρεσία και μη), αλλά και σε εκπαιδευτικούς που είναι προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας συζητήθηκαν ευκαιρίες και προοπτικές διεξαγωγής έρευνας σχετικά με τις προκλήσεις που βιώνουν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές τους, καθώς και για τις τομές ή τις πιθανές σχετικές λύσεις που θεωρούν ότι ενδεχομένως απαιτούνται. Στην ημερίδα παρουσιάστηκε επίσης η δουλειά του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου στον τομέα της επαγγελματικής μάθησης εκπαιδευτικών στο δημόσιο σχολείο.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, το SOSCIEATH ανακοίνωσε τα βραβεία διαγωνισμού για χρηματοδότηση εφαρμοσμένης εκπαιδευτικής έρευνας σε μία εκπαιδευτικό δημοτικής εκπαίδευσης και μία εκπαιδευτικό μέσης εκπαίδευσης.

Το νεοσύστατο SOSCIEATH έχει ήδη αναδείξει ένα ευρύ ερευνητικό έργο ξεκινώντας τη λειτουργία του με χρηματοδότηση πέραν των €1,000,000 με 20 διαφορετικά χρηματοδοτημένα ερευνητικά προγράμματα. Ταυτόχρονα, η κοινωνική του προσφορά περιλαμβάνει ήδη πέραν των 10 διαδικτυακών σεμιναρίων με περισσότερους από 5000 συμμετέχοντες στους πρώτους μόνο μήνες λειτουργίας του. Στο ενεργητικό του SOSCIEATH περιλαμβάνονται 11 μεταπτυχιακοί, διδακτορικοί και μετα-διδακτορικοί συνεργάτες, καθώς και επιστημονικό προσωπικό του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ως μέρος της προσφοράς του προς και της επαφή του με την ευρύτερη κοινωνία της Κύπρου και Ελλάδας, το SOSCIEATH συνεχίζει τη δράση του με μία σειρά διαδικτυακών σεμιναρίων μικρής διάρκειας σε διάφορες θεματικές. Περισσότερες πληροφορίες και εγγραφή εδώ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ