Η ανακοίνωση της πριγκίπισσας της Ουαλίας ότι έχει διαγνωστεί με καρκίνο έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία, ειδικά από τη στιγμή που τήρησε απόλυτη σιγή για πάνω από δύο μήνες από την ημέρα που έγινε γνωστό πως υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και θα έπρεπε να απέχει για μεγάλο διάστημα από τα βασιλικά της καθήκοντα.
Παρόλο που γνωστός βασιλικός αναλυτής έχει υποστηρίξει ότι η Kate Middleton πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου, η μορφή από την οποία έχει «χτυπηθεί» δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως από το παλάτι. Οι ογκολόγοι λένε ότι αυτό που περιέγραψε στη δημόσια δήλωσή της που κυκλοφόρησε την Παρασκευή, 22 Μαρτίου, ότι δηλαδή μετά το χειρουργείο στην κοιλιακή χώρα έγινε η διάγνωση του καρκίνου, είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο. Από εκείνη τη στιγμή, δεκάδες είναι οι γιατροί και οι επιστήμονες ανά τον κόσμο που κάνουν τις δικές τους εικασίες για την μορφή από την οποία πάσχει η Kate Middleton, ενώ παράλληλα σχολιάζουν τα δεδομένα που είναι γνωστά μέχρι στιγμής για την κατάσταση της υγείας της.
Με το ενδιαφέρον όλων να κορυφώνεται, στη συνέχεια, έχουμε συγκεντρώσει όλες τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεση μας ως τώρα και τα πιθανά σενάρια για το είδος του καρκίνου που χτύπησε την πριγκίπισσα της Ουαλίας
Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής
Στο βίντεο που κυκλοφόρησε η πριγκίπισσα το βράδυ της Παρασκευής, 22 Μαρτίου, εξηγεί ότι υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά τον Ιανουάριο για μια μη καρκινική πάθηση, δυστυχώς όμως, οι εξετάσεις που ακολούθησαν ανέτρεψαν τα δεδομένα και τα μετεγχειρητικά τεστ εντόπισαν τον καρκίνο.
Όπως ανέφερε, βρίσκεται στα πρώτα στάδια της προληπτικής χημειοθεραπείας που θα λάβει και δήλωσε συγκεκριμένα: «Είμαι καλά και γίνομαι πιο δυνατή κάθε μέρα εστιάζοντας σε πράγματα που θα με βοηθήσουν να θεραπευτώ. στο μυαλό, στο σώμα και στα πνεύματά μου». Δήλωση με την οποία η Middleton θέλησε να εκφράσει την αισιοδοξία της για την εξέλιξη και την πορεία των πραγμάτων και να καθησυχάσει τόσο τους Βρετανούς πολίτες, αλλά και όσους ανησυχούν για εκείνη παγκόσμια.
Τα σημάδια που υποδηλώνουν μια ιάσιμη μορφή καρκίνου
Αναφορικά με την προληπτική χημειοθεραπεία που θα λάβει, όπως εξηγούν οι γιατροί ανά το παγκόσμια, είναι μια θεραπεία που χορηγείται μετά από χειρουργική επέμβαση με την ελπίδα ότι θα αυξήσει τις πιθανότητες ίασης και θα αποτρέψει την επανεμφάνιση του καρκίνου.
Όπως εξηγεί η Δρ. Angela Jain, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Αιματολογίας και Ογκολογίας στο Fox Chase Cancer Center της Φιλαδέλφειας, το γεγονός ότι η Kate Middleton υποβάλλεται σε προληπτική χημειοθεραπεία, υποδηλώνει ότι πρόκειται για ένα ιάσιμο καρκίνο. Σημειώνεται ότι, η Δρ. Jain και οι άλλοι γιατροί που έχουν μιλήσει για την κατάσταση της πριγκίπισσας, δεν εμπλέκονται στη θεραπεία της.
Η χημειοθεραπεία που ακολουθεί είναι γνωστή ως «επικουρική» και χορηγείται από μερικούς μήνες μετά τη χειρουργική αφαίρεση όγκου εως και για ένα χρόνο και τις περισσότερες φορές οι ασθενείς λαμβάνουν τη θεραπεία κάθε δύο ή τρεις εβδομάδες. Η συγκεκριμένη αγωγή δεν εμποδίζει πάντα την επιστροφή του καρκίνου, αλλά μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες εξάλειψης της νόσου.
Τι μπορεί να σημαίνει ο εντοπισμός κατά τη διάρκεια της επέμβασης;
Οι ογκολόγοι που σχολίασαν τη διάγνωση της πριγκίπισσας, ανέφεραν ότι ο «τυχαίος» εντοπισμός καρκίνου είναι σπάνιος αλλά όχι απίθανος, αφού υπολογίζεται ότι το 4% περίπου των χειρουργικών επεμβάσεων στην κοιλιά που γίνονται για μη καρκινικές καταστάσεις οδηγούν στα αντίθετα ευρήματα.
Η Δρ. Κριστίνα Ανουντσιάτα, αντιπρόεδρος στην Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, μίλησε επίσης για τη διάγνωση της Kate και ήταν αρκετά καθησυχαστική στα σχόλια της, αφού συγκεκριμένα δήλωσε: «Θα υποθέσει κανείς ότι αν ονομάζεται προληπτική χημειοθεραπεία, δεν είναι ορατός καρκίνος αυτή τη στιγμή, και άρα αυτό είναι μια καλή πρόγνωση».
Οι μορφές καρκίνου που θα μπορούσαν να εντοπιστούν κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης στην κοιλιά περιλαμβάνουν γυναικολογικούς καρκίνους, όπως καρκίνους των ωοθηκών ή του γαστρεντερικού συστήματος, με τον καρκίνο των ωοθηκών και του παχέος εντέρου να αποτελούν τους δύο πιο κοινούς τύπους όγκων όπου η χημειοθεραπεία χορηγείται συνήθως μετά από χειρουργική επέμβαση, όπως συνέβη και στην περίπτωση της Kate.
Οι πιο συχνοί καρκίνοι σε άτομα κάτω των 50 ετών
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η πριγκίπισσα Kate είναι 42 ετών, ήταν αναμενόμενο οι υποψίες να στραφούν στους πιο κοινούς καρκίνους εκείνων των ηλικιών. Οι καρκίνοι του παχέος εντέρου, του μαστού, του στομάχου και της μήτρας αυξάνονται μεταξύ των ατόμων κάτω των 50 ετών, ωστόσο, από τους πιο πάνω αποκλείεται ο καρκίνος του μαστού, αφού η χειρουργική επέμβαση ήταν στην κοιλιά.
Παρόλο που οι διαγνώσεις σε άτομα μικρότερα από 50 ετών είναι αρκετά σπάνιες, τα ποσοστά στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχουν αυξηθεί περίπου κατά 13% από το 2000 μέχρι το 2019. Ο Δρ. Μάθιου Στρίκλαντ, ογκολόγος στο Mass General Cancer Center στη Βοστώνη, ο οποίος ειδικεύεται στους καρκίνους του γαστρεντερικού, τονίζει πως: «Αυτή η ενημέρωση από την πριγκίπισσα Κέιτ, νομίζω, μας υπενθυμίζει πραγματικά σε όλους ότι ο καρκίνος μπορεί να χτυπήσει νέους, υγιείς ανθρώπους».
Εξαιτίας της ολοένα και μεγαλύτερης αύξησης των κρουσμάτων σε νέα άτομα, οι ερευνητές εξετάζουν μια σειρά από πιθανούς παράγοντες που είναι ικανοί να «εξηγήσουν» την άνοδο που προκύπτει, συμπεριλαμβανομένων της παχυσαρκίας, την αλλαγή στη σωματική δραστηριότητα, τη διατροφή ή τις περιβαλλοντικές τοξίνες. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ορισμένοι υποψιάζονται ότι τα αντιβιοτικά ή άλλοι παράγοντες έχουν επηρεάσει τα μικροβιώματα των ασθενών, αυξάνοντας τον κίνδυνο.