Η βασίλισσα Ελισάβετ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών στις 8 Σεπτεμβρίου στο Μπαλμόραλ, και μετά από τρεις εβδομάδες ολοκληρώθηκε το πένθος της βασιλικής οικογένειας. Ωστόσο, ανακύπτουν κάποια ερωτήματα σχετικά με το θάνατό της και κυρίως το πιστοποιητικό θανάτου της.
Το συγκεκριμένο έγγραφο είναι θέμα δημόσιας καταγραφής και αναμένεται να αποκαλύψει την αιτία του θανάτου της βασίλισσας, καθώς και πότε και πού πέθανε. Ωστόσο, το «National Records of Scotland» κατηγορείται ότι προσπάθησε να εμποδίσει τη δημοσιοποίηση οποιωνδήποτε στοιχείων σχετικά με τον θάνατό της.
Σύμφωνα με την Daily Mail, το κυβερνητικό τμήμα έχει κατηγορηθεί ότι ήταν μυστικοπαθές και ότι σταμάτησε τις νόμιμες προσπάθειες απόκτησης αντιγράφου του πιστοποιητικού. Εάν η βασίλισσα Ελισάβετ πέθαινε στην Αγγλία, δεν θα χρειαζόταν να δημοσιοποιηθεί επίσημη αιτία θανάτου, σύμφωνα με νόμο του 1836 για τους μονάρχες.
Όμως, καθώς πέθανε στη Σκωτία βάσει του νόμου για την εγγραφή γεννήσεων, θανάτων και γάμων του 1965, όλοι οι θάνατοι πρέπει να καταγραφούν εντός επτά ημερών και αυτό περιλαμβάνει την υποβολή πιστοποιητικού θανάτου σε ληξίαρχο.
Όταν ο πρίγκιπας Φίλιππος πέθανε τον Απρίλιο του 2021 σε ηλικία 99 ετών, δεν έγινε καμία ανακοίνωση από το Παλάτι και ένα μήνα αργότερα, προέκυψε ότι η αιτία του θανάτου του είχε απλώς καταγραφεί ως «γήρας».
Στην αναφορά για τον χαμό του υποδηλώνεται ότι δεν υπήρχε άλλη ασθένεια ή τραυματισμός που να συνέβαλε στον θάνατό του, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής πάθησης που χρειάστηκε χειρουργική επέμβαση λίγες εβδομάδες πριν φύγει από τη ζωή.
Ωστόσο, ο θάνατος της βασίλισσας έχει περιγραφεί απλώς ως «ειρηνικός» από το Παλάτι. «Η βασίλισσα πέθανε ειρηνικά στο Μπαλμόραλ σήμερα το απόγευμα. Ο βασιλιάς και η βασίλισσα θα παραμείνουν στο Μπαλμόραλ σήμερα το απόγευμα και θα επιστρέψουν στο Λονδίνο αύριο», αναφέρθηκε.
Πρώτη δημοσίευση στο Hello Magazine