Η τελετή ενθρόνισης του νέου Βασιλιά της Αγγλίας Καρόλου Γ’ αναμένεται να είναι το πιο δημοφιλές γεγονός διεθνώς. Μόλις 9 μέρες μας χωρίζουν από τη τελετή στέψης του Καρόλου, καθώς το Σάββατο 6 Μαΐου 2024 αναμένεται η επίσημη τελετή ενθρόνισης του και οι τιμητικές εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν για 3 ημέρες προκειμένου να εορταστεί το συγκεκριμένο γεγονός.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κάρολος είναι ο 41ος μονάρχης στη σειρά – και ο γηραιότερος που θα στεφθεί, μέχρι σήμερα. Οι προετοιμασίες για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου είναι πυρετώδεις, με το Παλάτι να προσπαθεί να οργανώσει κάθε λεπτομέρεια.
Λίγο πριν από τη μεγάλη μέρα ο Χρήστος Ζαμπούνης εξηγεί τι σημαίνει το περίφημο έμβλημα της στέψης του βασιλιά Καρόλου. Το επίσημο έβλημα δημοσιεύθηκε από το παλάτι του Μπάκιγχαμ στις αρχές του Φλεβάρη του 2023 και το σχέδιο να παραπέμπει στην πολυετή περιβαλλοντική δραστηριοποίηση του μονάρχη.
Το Coronation Emblem όπως αναφέρεται και στο άρθρο γνώμης του Χρήστου Ζαμπούνη στο mancodestyle.com, μάλιστα, έχει και ελληνικές ρίζες.
«Η μία λέξις είναι ελληνική. Έμβλημα. Έχει λατινική προέλευση και είναι αντιδάνειο. Η απόδοσίς της στην ελληνική είναι η στέψις, με στέμμα ή αλλιώς κορώνα, με ωμέγα κατά προτίμησιν. Στις 6 Μαΐου ο βασιλεύς Κάρολος Γ’ θα στεφθεί βασιλεύς στο Westminster Abbey, τον αγγλικανικό Καθεδρικό Ναό του Λονδίνου. Η πρώτη καταγεγραμμένη στέψις στον ίδιο χώρο έγινε στις 25 Δεκεμβρίου του 1066, του Γουλιέλμου του Κατακτητού. Η τελευταία στις 2 Ιουνίου 1953 για την Βασίλισσα Ελισάβετ Β’. Η επομένη θα γίνει στις 6 Μαΐου του τρέχοντος έτους, για τον κατά το ήμισυ ελληνικής καταγωγής, από την πλευρά του πατρός του, πρίγκηπος Φιλίππου της Ελλάδος, Βασιλιά Καρόλου του 3ου», αναφέρει αρχικά ο Χρήστος Ζαμπούνης.
Ενώ συνεχίζει: «Μία από τις πληροφορίες που εδόθησαν προσφάτως στην δημοσιότητα ήταν το Έμβλημα της Στέψεως. Λόγω της καλαισθησίας του έσπευσα να αναζητήσω περισσότερες λεπτομέρειες, τις οποίες μετά χαράς μοιράζομαι. Το ρόδον της Αγγλίας, το γαϊδουράγκαθο της Σκωτίας, ο νάρκισσος της Ουαλλίας και το τριφύλλι της Βορείου Ιρλανδίας είναι τα τέσσερα φυτά που συνθέτουν το σχέδιο έχοντας στο επίκεντρό τους την κορώνα του St Edwards».