Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος γεννήθηκε στις 2 Ιουνίου του 1940 στα βασιλικά Ανάκτορα του Ψυχικού.

Εκείνη την ημέρα 101 κανονιοβολισμοί από το λόφο του Λυκαβηττού, « ανήγγειλαν» την γέννησή του και το φύλο του.

Γεννήθηκε σε μια ταραγμένη περίοδο αφού λίγους μήνες αργότερα στις 28 Οκτωβρίου ο ιταλικός στρατός θα εισέβαλε στην Ελλάδα μέσω Αλβανίας. Μετά την ήττα της Ιταλίας, στην χώρα στις 6 Απριλίου του 1941, εισβάλει ο ναζιστικός στρατός της Γερμανίας.

Στις 22 του ίδιου μήνα η μητέρας της φεύγει με τον Κωνσταντίνο και την Σοφία (η Ειρήνη δεν είχε γενηθεί ακόμη) για την Κρήτη με ένα βρετανικό αεροσκάφος. Μαζί της το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής βασιλικής οικογένειας.

Εγκαταλείπουν το νησί στις 30 Απριλίου για την Αίγυπτο καθώς αναμενόταν εισβολή των Γερμανών στην Κρήτη. Στην Αλεξάνδρεια τους υποδέχεται και τους περιθάλπει η ελληνική κοινότητα.

Στην παρακάτω φωτογραφία του royalsofgreece η πριγκίπισσα (τότε) Φρειδερίκη με τον μετέπειτα βασιλιά Κωνσταντίνο στην Αίγυπτο

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @royalsofgreece

Η Αίγυπτος που είχε καλές σχέσεις με την Ιταλία δεν ήθελε πια στο έδαφος της την Ελληνική Βασιλική Οικογένεια και την Ελληνική Κυβέρνηση.

Έπρεπε να βρουν νέο κατάλυμα. Οι Βρετανοί δεν ήθελαν τα παιδιά και την Φρειδερίκη στο Λονδίνο. Έτσι αναγκάστηκαν να πάνε στην τότε Ένωση της Νότιας Αφρικής, ενώ ο βασιλιάς Γεώργιος και ο πρίγκιπας Παύλος μπορούσαν να εγκατασταθούν στο Λονδίνο.

Βασιλιάς Κωνσταντίνος
Η τότε πριγκίπισσα Φρειδερίκη με τα τρία της παιδιά. Πηγή: royalhouseofgreece

Ο Κωνσταντίνος βλέπει πολύ λίγο τον πατέρα του τα επόμενα 3 χρόνια, αλλά το 1942 του «χαρίζει» ακόμη μια αδερφή. Την πριγκίπισσα Ειρήνη η οποία γεννήθηκε στο Κέιπ Τάουν όπου είχαν εγκατασταθεί.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @royalsofgreece

Μετά από πολλές περιπλανήσεις η οικογένεια επιστρέφει στην Αίγυπτο το 1944 όπου τελικά επανενώνονται.

Μετά το τέλος του πολεμού σε ηλικία 5 ετών ο βασιλιάς Κωνσταντίνος και η οικογένεια του επιστρέφουν στην Ελλάδα.

Στις παρακάτω φωτογραφίες του royalsofgreece ο βασιλιάς Παύλος με τον γιο του (μετέπειτα) βασιλιά Κωνσταντίνο μετά την επιστροφή τους στην Ελλάδα

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @royalsofgreece

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @royalsofgreece

Το 1946 με το δημοψήφισμα που διοργάνωσε ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Τσαλδάρης, ο Γεώργιος Β γίνεται βασιλιάς των Ελλήνων.

Κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου ο Γεώργιος Β πεθαίνει και έτσι ο πατέρας του Κωνσταντίνου γίνεται ο νέος βασιλιάς και ο ίδιος στην ηλικία των 6 ετών διάδοχος.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @royalsofgreece

Τα παιδιά της Ελληνικής Βασιλικής Οικογένειας ανατράφηκαν (σε σχέση με άλλα παιδιά βασιλικών οικογενειών) απλά. Μέχρι τα 9 του χρόνια εκπαιδευόταν στη βίλα του Ψυχικού μαζί με τις αδερφές του και άλλα παιδιά. Ο βασιλιάς Παύλος Α που ήθελε να προετοιμάσει τον Κωνσταντίνο για να πάρει κάποια στιγμή τον θρόνο, τον στέλνει στα Ανάβρυτα.

Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος κατά την φοίτησή του στα Ανάβρυτα με τους συμμαθητές του.
Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος κατά την φοίτησή του στα Ανάβρυτα με τους συμμαθητές του. Πηγή: Αρχείο

Ήταν το πρώτο ελληνικό οικοτροφείο δυτικοευρωπαϊκής φιλοσοφίας που ιδρύθηκε για να αποκτήσει ο διάδοχος την πρέπουσα ελληνική διαπαιδαγώγηση

Ο βασιλιάς Παύλος η βασίλισσα Φρειδερίκη και τα παιδιά τους, βασιλιάς Κωνσταντίνος, βασίλισσα Σοφία και Πριγκίπισσα Ειρήνη στο Τατόι την δεκαετία του 50.
Ο βασιλιάς Παύλος η βασίλισσα Φρειδερίκη και τα παιδιά τους, Κωνσταντίνος, Σοφία και Ειρήνη στο Τατόι την δεκαετία του 50. Πηγή: Αρχείο

Κεντρική Φωτογραφία: instagram/ royalhouseofgreece

Πρώτη δημοσίευση στο Hello Magazine

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ