Βασίλισσα Φρειδερίκη: Η μητέρα του βασιλιά Κωνσταντίνου, της βασίλισσας της Ισπανίας Σοφίας και της πριγκίπισσας Ειρήνης αγαπούσε πολύ τα κοσμήματα
Η βασίλισσα Φρειδερίκη της Ελλάδος γεννήθηκε (στις 18 Απριλίου του 1917) και μεγάλωσε στο Blankenburg ως πριγκίπισσα του Αννόβερου. Βαπτίστηκε με τα ονόματα Φρειδερίκη Λουίζα Θύρα Βικτώρια Μαργαρίτα Σοφία Όλγα Καικιλία Ισαβέλλα Χρίστα
Το 1934, στην ηλικία των 17, πήγε στην Αγγλία για να φοιτήσει σε οικοτροφείο. Είναι η χρονιά που θα συναντήσει ον Παύλο της Ελλάδας στο γάμο του Γεωργίου του Ηνωμένου Βασιλείου με τη Μαρίνα της Ελλάδας. Την επόμενη χρονιά πήγε στην Φλωρεντία για να σπουδάσει πολιτικοκοινωνικές επιστήμες στην Αμερικανική Σχολή της πόλης.
Η σχολή βρισκόταν κοντά στη Βίλλα Σπάρτα στο Φιέζολε της Φλωρεντίας, όπου βρίσκονταν οι αδελφές του Παύλου, Ελένη, Ειρήνη και Αικατερίνη, τις οποίες επισκεπτόταν συχνά.
Το 1936 κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Βερολίνου, στους οποίους ο Παύλος ήταν επικεφαλής της ελληνικής αποστολής, γίνεται γνωστή η είδηση της σχέσης του με τη Φρειδερίκη.
Στις 9 Ιανουαρίου 1938 παντρεύτηκαν στη Μητρόπολη Αθηνών με πλήθος κόσμου να έχει συγκεντρωθεί στους δρόμους γύρω από την Μητρόπολη και πολλούς καλεσμένους από την Ευρώπη να κατακλύζουν το εσωτερικό της.
Μαζί απέκτησαν 3 παιδιά: Τη Σοφία το 1938, τον Κωνσταντίνο το 1940, και την Ειρήνη το 1942.
Οι λογαριασμοί στο instagram spanishroyaljewels και greekroyal.jewels δημοσιεύουν σπάνιες φωτογραφίες της με τα αγαπημένα της κοσμήματα. Στο κείμενο που συνοδεύει τις φωτογραφίες σημειώνουν:
«Είναι γνωστό ότι η βασίλισσα Φρειδερίκη αγαπούσε τα κοσμήματα. Δεν εθεάθη ποτέ δημόσια χωρίς πολλά κομμάτια να κοσμούν το λαιμό, τα χέρια, τα αυτιά και τα δάχτυλά της. Αγαπούσε επίσης το χρώμα και δεν φοβόταν να συνδυάσει διαφορετικούς πολύτιμους λίθους ταυτόχρονα.
Η Ελληνίδα βασίλισσα αγαπούσε ιδιαίτερα ένα κουαρτέτο από χρυσά βραχιόλια σετ με δύο μεγάλες πέτρες το καθένα (1-6), ένα με σμαράγδια cabochon, ένα με ρουμπίνια cabochon, ένα με ζαφείρια cabochon και ένα με διαμάντια (όπως επιβεβαιώνεται από το πάντα ευγενικός @gemmalagemologa). Οι τρεις πρώτοι παρουσιάζουν μια απλή χρυσή ζώνη, ενώ η τέταρτη έχει μια στριφογυριστή μοτίβο.
Προφανώς, αυτός ο τύπος βραχιολιών με μανσέτες εκτιμάται πολύ μεταξύ των κυριών της Ελληνικής Βασιλικής Οικογένειας, καθώς όλες οι πριγκίπισσες και οι βασίλισσες της χώρας τα έχουν φορέσει σε όλες τις γενιές (7). Κάποιοι πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στους δεσμούς της οικογένειας με τους Romanov, θα μπορούσε να είναι ακριβές.
Μάλιστα, ένα από τα οικογενειακά κειμήλια που εκτιμούσε ιδιαίτερα ο αείμνηστος βασιλιάς Κωνσταντίνος ήταν ένα χρυσό βραχιόλι με μανσέτα με ρουμπίνι και ζαφείρι που ανήκε στην προγιαγιά του, βασίλισσα Όλγα, γενέτειρα Μεγάλη Δούκισσα Όλγα Κωνσταντίνοβνα της Ρωσίας (8).
Όπως εξήγησε ο Βασιλιάς σε μια συνέντευξη (9), αυτό το κομμάτι έχει περάσει από γενιά σε γενιά και κλάπηκε από τη βασίλισσα Άννα Μαρία στο αεροδρόμιο της Γενεύης. Αποδεικνύεται ότι κατάφεραν να το ανακτήσουν (ή παραγγέλθηκε ένα αντίγραφο), καθώς η βασίλισσα εθεάθη να το φοράει πρόσφατα (10).
Η βασίλισσα Φρειδερίκη φορούσε τακτικά τα τέσσερα βραχιόλια της, τόσο για ημερήσιες εκδηλώσεις όσο και για γκαλά.
Όταν πέθανε το 1981, η μεγαλύτερη κόρη της, η βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας, κληρονόμησε 3 από αυτά (το ζαφείρι, το σμαράγδι και το διαμάντι), ενώ η νύφη της, βασίλισσα Άννα Μαρία, κληρονόμησε το ρουμπίνι.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Πηγή Κεντρικής Φωτογραφίας: instagram / spanishroyaljewels και greekroyal.jewels
Πρώτη δημοσίευση στο Hello Magazine