Η διαδικτυακή ρητορική μίσους λόγω φύλου έχει καταστροφικές συνέπειες. Σε προσωπικό επίπεδο, τα θύματα βιώνουν συναισθηματική φόρτιση με ευρεία ψυχολογική επίδραση, καθώς μπορεί να εσωτερικεύουν συναισθήματα ντροπής και ενοχής. Η έκθεση στη ρητορική μίσους μπορεί να επιδεινώσει το αίσθημα αδυναμίας, τη θλίψη, την κατάθλιψη και το άγχος. Τα θύματα συχνά αισθάνονται οργή για την κοινωνική αδικία αλλά μπορεί να νιώθουν ανίσχυρα να αντιδράσουν.
Tο CHASE (Combatting online HAte Speech by engaging online mEdia) είναι ένα έργο χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ που στοχεύει στην αντιμετώπιση του διαδικτυακού λόγου μίσους με έμφαση στον λόγο μίσους λόγω φύλου. Ο κύριος στόχος του CHASE είναι η δημιουργία και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού στην Κύπρο, την Ιταλία, την Ελλάδα και τη Γαλλία, για να βοηθήσει τα διαδικτυακά μέσα να εντοπίζουν και να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά περιστατικά διαδικτυακής ρητορικής μίσους λόγω φύλου.Μεταξύ άλλων το CHASE σχεδιάζει ένα εργαλείο πληροφορικής για την ανίχνευση της διαδικτυακής ρητορικής μίσους, ενώ αναπτύσσει έναν ολοκληρωμένο μηχανισμό για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου που συνεχώς αυξάνεται.
Επίσης οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν σημαντικά κενά στη νομοθεσία, που αφήνουν τα θύματα απροστάτευτα. Το CHASE είναι μια πρωτοβουλία που θα προσφέρει γνώση για την κάλυψη αυτών των κενών.
Άλλος ένας στόχος, είναι η σύνταξη, η υπογραφή και η προώθηση ενός Κώδικα Δεοντολογίας για τις διαδικτυακές πλατφόρμες μέσων, ώστε να καταπολεμηθεί το φαινόμενο.
Οι κύριοι οργανισμοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα CHASE είναι: Media Diversity Institute Global (MDIG) – Συντονιστής του έργου Symplexis, Proto Thema, European Center for Human Rights (ECHR), WAN-IFRA FR, Center for Social Innovation (CSI), Alpha Κύπρου, CESIE, Information Technology for Market Leadership (ITML.)
Δείτε το σχετικό βίντεο: