Η Πρεσβεία της Ιταλίας σε συνεργασία με την ιστορικό τέχνης Μαρία Παφίτη διοργανώνουν έκθεση ζωγραφικής του Κύπριου καλλιτέχνη Κωνσταντίνου Ζαννέτου. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Τεχνών Τηλέμαχος Κάνθος στη Λευκωσία και θα εγκαινιαστεί στις 7 Απριλίου 2022 στις 6:30 μ.μ. από τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού κύριον Αβέρωφ Νεοφύτου.

Η βραδιά των εγκαινίων θα περιλαμβάνει απαγγελία ποίησης του Μπρούνο στα Ιταλικά και Ελληνικά, καθώς και την εκτέλεση τριών άριων της ίδιας περιόδου.

Τέσσερις από τους πίνακες θα εκτυπωθούν σε αντίτυπα, το καθένα σε περιορισμένη έκδοση των είκοσι πέντε. Τα αντίτυπα, αριθμημένα και υπογεγραμμένα από τον καλλιτέχνη, θα πωληθούν προς ενίσχυση του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια.

Η ιδέα της έκθεσης βασίζεται στις ευγενείς ιδέες που διατύπωσε ο Ιταλός διανοούμενος της Αναγέννησης, Τζορντάνο Μπρούνο, στο βιβλίο του «De gli Eroici Furori» (Περί του Ηρωικού Πάθους). Το βιβλίο εκδόθηκε στο Λονδίνο του Ηνωμένου Βασιλείου το 1585 και αφιερώθηκε από τον συγγραφέα στον «πολύ ένδοξο» Φίλιπ Σίντνεϊ, μια εξέχουσα προσωπικότητα της αγγλικής Αναγέννησης και μεγάλο γνώστη της Ιταλικής γλώσσας.

Ο Μπρούνο ήταν ένας Δομινικανός μοναχός και στοχαστής, με πρωταρχικά ενδιαφέροντα στη φιλοσοφία και την αστρονομία. Θεωρήθηκε αιρετικός κυρίως επειδή ήταν υπέρμαχος του κοσμικού πλουραλισμού. Επειδή αρνήθηκε να αποκηρύξει τις ιδέες του, καταδικάστηκε από την Ιερά Εξέταση σε θάνατο στην πυρά. Το μνημειώδες άγαλμά του στο Campo de’ Fiori στο κέντρο της Ρώμης, εκεί όπου σκοτώθηκε, υπενθυμίζει ότι κάθε άτομο έχει δικαίωμα στην ελευθερία της σκέψης και της αυτοδιάθεσης, αξίες που πρέπει να γίνονται συλλογικά σεβαστές. Επιπλέον, η επίγνωση των ορίων που επιβάλλονται από έναν ηθικό τρόπο ζωής είναι μια λεπτή, αλλά θεμελιώδης αρχή πάνω στην οποία ο Μπρούνο εκφράζει τις απόψεις του.

Ο κεντρικός πίνακας της έκθεσης είναι μια οπτική αφήγηση της τραγικής και συμβολικής ιστορίας του μυθικού ήρωα Ακταίωνα, όπως την αφηγείται ο Giordano Bruno, κατά την οποία ο σπουδαίος κυνηγός μετατράπηκε σε θήραμα των δικών του κυνηγόσκυλων μετά που είδε τη γυμνή, λουόμενη Άρτεμη, η οποία τον μεταμόρφωσε σε ελάφι.

Ο νεαρός Ακταίων λύνει

τα μαντρόσκυλα και λαγωνικά του στα δάση

όταν η μοίρα τον οδηγεί

σε αμφίβολο και επικίνδυνο μονοπάτι,

κοντά σε ίχνη άγριων θηρίων.

Εδώ μέσα στα νερά βλέπει

το πιο όμορφο πρόσωπο και στήθος,

που έχει ποτέ δει θνητός ή αθάνατος,

μσα στην πορφύρα, το αλάβαστρο και το ατόφιο χρυσάφι,

και ο μεγάλος κυνηγός γίνεται λεία για κυνήγι.

Οι υπόλοιποι πίνακες, δεκαπέντε στο σύνολο, απεικονίζουν στοιχεία βγαλμένα από την κύρια σύνθεση, δηλαδή τη φιγούρα της Άρτεμης, το ελάφι και τα άγρια ​​θηρία, καθώς και τα εύφορα, φανταστικά και όμως τόσο αληθινά πεδία με σιτάρι, συχνά διάσπαρτα με μπουμπούκια λουλουδιών, που αποδίδουν και τον τίτλο «Εύφορα Πεδία» στην έκθεση.

Δήλωση Μαρίας Παφίτη, επιμελήτριας της έκθεσης:

Ο Κωνσταντίνος Ζαννέτος δεν είναι απλώς ένας εξαιρετικά ταλαντούχος ζωγράφος, που αποδίδει επιδέξια τα πάντα σε μια επιφάνεια, είτε πρόκειται για χαρτί, καμβά ή ξύλο. Είναι ένας σύγχρονος καλλιτέχνης που δεν αποκηρύσσει τα πνευματικά προϊόντα του παρελθόντος. Ενδιαφερόμενος για τη φιλοσοφία, τον ιπποτισμό και την αληθινή αρχοντιά, ο Ζαννέτος μεταφέρει στον καμβά τις αξίες που προκύπτουν από αυτά τα θέματα. Οι αφηγήσεις που απεικονίζει, αν και σύνθετες, είναι προσιτές στον θεατή και ευχάριστες στην συνύπαρξη μαζί τους. Οι χρυσοί κάμποι σπαρμένοι με σιτάρι θα μπορούσαν να είναι αληθινοί, αν ο κόσμος μας λειτουργούσε με τη φυσική νομοτέλεια που προοριζόταν για αυτόν.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να προσθέσω ότι αυτή η εκδήλωση συνεχίζει την καθιερωμένη πολιτιστική μας συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιταλίας και γι’ αυτό, ευχαριστώ θερμά τη νεοαφιχθείσα Πρέσβη της Ιταλίας στην Κύπρο, κα Federica Ferrari-Bravo».

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό στις 8 και 9 Απριλίου, 10:00-18:00.

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ:

Κέντρο Τεχνών Τηλέμαχος Κάνθος

Αγίου Νικολάου 49, Λευκωσία 1040.

Πληροφορίες: 99 380685

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ