Τα φυτά έχουν την απίστευτη ικανότητα να ζωντανεύουν και να αναζωογονούν έναν χώρο, απλώς και μόνο με την ύπαρξή τους. Δεν λειτουργούν μόνο ως διακοσμητικά, αλλά φέρνουν τη φύση πιο κοντά στο σπίτι μας. Επίσης προσαρμόζονται σε όλα τα στιλ διακόσμησης και προσδίδουν μία πιο ξεκάθαρη και έντονη ταυτότητα. Είτε μιλάμε για κλασική, μοντέρνα ή ρετρό διακόσμηση, τα φυτά είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά.
Τα τελευταία χρόνια, τα παχύφυτα έχουν κερδίσει τις καρδιές των απανταχού κηπουρών, επαγγελματιών και μη. Και όχι άδικα, αφού είναι εξαιρετικά δημοφιλή καλλωπιστικά φυτά τα οποία μπορούμε να φυτέψουμε σχεδόν παντού! Στον κήπο, στην αυλή και το μπαλκόνι, ενώ τελευταία τα συναντάμε πολύ συχνά και σε εσωτερικούς χώρους σπιτιών και γραφείων.
Άλλωστε τα παχύφυτα εκτός του ότι είναι πανέμορφα, έχουν και μικρές ανάγκες σε φροντίδα! Είναι πολύ προσαρμοστικά και ιδιαίτερα ελκυστικά, χάρη στην όμορφη εξωτική τους εμφάνιση, η οποία συνδυάζεται με μεγάλη αντοχή και ελάχιστη περιποίηση. Από επιστημονική άποψη, με την ονομασία “παχύφυτα”, αναφερόμαστε σε μια μεγάλη κατηγορία φυτών τα οποία διαθέτουν παχιά σαρκώδη φύλλα, τα οποία λειτουργούν ως αποθήκες νερού και χρησιμεύουν για την επιβίωση τους σε συνθήκες ξηρασίας και έλλειψης νερού. Η κατηγορία των παχύφυτων περιέχει πολλές οικογένειες φυτών όπως κάκτους, αγαύες, ευφόρμπιες, κρασούλες, βρομέλιες, ενώ περιλαμβάνει και χιλιάδες είδη φυτών με ποικιλία σχημάτων, μεγεθών, χρωμάτων και ανθών.
Τα παχύφυτα αγαπούν το φως και το χρειάζονται για να ευδοκιμήσουν. Βέβαια, υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες φωτισμού ανάλογα με το είδος, ενώ κάποια παχύφυτα θέλουν σχετικά σκιερά σημεία. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγονται οι έντονες απευθείας ακτίνες του ήλιου, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς μπορούν να δημιουργήσουν εγκαύματα και αποχρωματισμούς στα φύλλα τους.
Για να αναπτυχθούν σωστά χρειάζονται ειδικό φυτόχωμα που να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση και καλό αερισμό, για να μην σαπίσει το ευαίσθητο ριζικό τους σύστημα. Αν και αρκετοί πιστεύουν ότι τα παχύφυτα δεν χρειάζονται πότισμα, καθώς στο φυσικό τους περιβάλλον ευδοκιμούν και μεγαλώνουν σε συνθήκες ερήμου, αυτό δεν ισχύει. Μπορεί να απορροφούν νερό περισσότερο από τους υδρατμούς του περιβάλλοντος παρά από το ριζικό τους σύστημα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζονται τακτικό πότισμα. Για να τα διατηρήσουμε υγιή, τα ποτίζουμε μία φορά την εβδομάδα κατά την περίοδο άνοιξης και φθινοπώρου και κάθε 4-5 μέρες το καλοκαίρι. Την περίοδο του χειμώνα, τα ποτίζουμε κάθε 2 βδομάδες, ενώ για παχύφυτα που έχουμε σε εσωτερικό χώρο, ελέγχουμε το χώμα τους για να βεβαιωθούμε ότι είναι στεγνό πριν τα ποτίσουμε.
Το μεγάλο πλεονέκτημα των παχύφυτων είναι η μεγάλη τους προσαρμοστικότητα σε διαφορετικές συνθήκες. Παρόλο που πολλά από αυτά έχουν μεταφερθεί σε περιοχές όπου οι συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές από το φυσικό τους περιβάλλον, κατάφεραν να προσαρμοστούν και αποτελούν πλέον μέρος της τοπικής χλωρίδας. Αυτή η δυνατότητα προσαρμογής τους, μας επιτρέπει να τα καλλιεργούμε σε οποιοδήποτε σχεδόν σημείο, από τα περβάζια των παραθύρων μας και τα μπαλκόνια μας μέχρι και μέσα σε θερμοκήπια, σε τελείως διαφορετική ποιότητα χώματος, θερμοκρασίας και υγρασίας.
Η Lidl Κύπρου, διαχρονικά ευαίσθητη σε θέματα οικολογίας, δημιούργησε τα Lidl Eco Hacks. Η νέα αυτή πρωτοβουλία αποτελείται από μια σειρά από χρήσιμα βίντεο με οικολογικές συμβουλές που μπορούμε να εφαρμόσουμε όλοι στην καθημερινότητά μας, στον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο! Αν θέλετε κι εσείς να ξεκινήσετε αυτό το πανέμορφο χόμπι, η Εύα, γνωστή και ως @its.all.green.to.me, ιδρύτρια του Roots – The Space και συλλέκτρια φυτών, μας δείχνει πως για να δώσουμε πράσινο στο χώρο μας, δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο.
Δείτε τις πρακτικές της συμβουλές στο τελευταίο βίντεο των Lidl Eco Hacks!
Υπάρχουν πολλές ιδέες για μικρούς κήπους για να κάνετε ένα μικρό κομμάτι του χώρου σας μια μικρή όαση, όσο μικροσκοπικό κι αν είναι. Σίγουρα θα ζηλέψατε πολλούς λογαριασμούς στο Instagram με πανέμορφους κήπους από παχύφυτα! Δείτε λοιπόν το τελευταίο βίντεο των Lidl Eco Hacks για έμπνευση και αρχίστε κι εσείς να φτιάχνετε τον δικό σας μικρό παράδεισο!