Μέσα από αυτές τις ζοφερές και δύσκολες μέρες που βιώνουμε υπάρχουν κι αυτές οι μικρές φωτεινές στιγμές όπως η βράβευση της σπουδαίας Κύπριας ακτιβίστριας Τασούλας Χατζητοφή, προ ημερών στη Νέα Υόρκη. Μία ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή για την ίδια, το έργο της και την προσφορά της όλα αυτά τα χρόνια αλλά και για τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό που ίδρυσε το 2011 το Walk of Truth στον οποίο προσφέρθηκαν τα έσοδα της τελετής βράβευσης.
Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός του Παγκυπρίου Συνδέσμου Πρωτοβουλίας Γυναικών (Pancyprian-Women’s Initiative Network – WIN) με έδρα τις ΗΠΑ, τίμησε ως «Γυναίκα της Χρονιάς 2020» στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο ενός λαμπερού gala diner, την σπουδαία Κύπρια ακτιβίστρια, συγγραφέα και επιχειρηματία Τασούλα Χατζητοφή για το έργο της.
Ο Σύνδεσμος τιμώντας την κ. Χατζητοφή εξήρε τη σημαντική και πολυετή δράση της για την Κύπρο, το έργο και τις τόσο νευραλγικής σημασίας ενέργειές της για τον επαναπατρισμό κλεμμένων θησαυρών της πατρίδας μας από την Κατεχόμενη πλευρά του νησιού μας, που έπεσαν στα χέρια αρχαιοκάπηλων.
Ένα πλούσιο έργο της κ. Χατζητοφή το οποίο περιγράφεται στο αυτοβιογραφικό της βιβλίο «Η Κυνηγός Εικόνων» που κυκλοφόρησε στα αγγλικά και ελληνικά με μεγάλη επιτυχία. Ταυτόχρονα όμως η κ. Χατζητοφή λειτούργησε όλα αυτά τα χρόνια ως πρέσβειρα μετάδοσης και διαφώτισης προς τους ξένους για το πρόβλημα της Κύπρου. Μία γυναίκα που θυσίασε πολλά από τη ζωή της με κύριο μέλημά της την προσφορά στην πατρίδα της. Γι’ αυτό και σήμερα η Τασούλα Χατζητοφή συγκαταλέγεται ανάμεσα στις σημαντικότερες σύγχρονες προσωπικότητες της πατρίδας μας με διεθνή εμβέλεια ένεκα της δράσης της.
Παράλληλα, ο Σύνδεσμος στηρίζοντας το φιλανθρωπικό έργο της κ. Χατζητοφή πρόσφερε τα καθαρά έσοδα από το gala dinner στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ίδρυσε το 2011 η ίδια, το «Walk of Truth».
Η βραδιά βράβευσης
Η Θεάνα Ιορδάνου, Πρόεδρος της WIN, καλωσόρισε του παρευρισκόμενους ευχαριστώντας τους για την παρουσία τους και ιδιαίτερα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Ευχαρίστησε τον Γενικό Πρόξενο της Κύπρου Αλέξη Φαίδωνος-Βαντέτ, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας και την Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων Evelyn Kanellea και την Ολλανδική Πολιτιστική Ακόλουθο Joost Taverne για την παρουσία τους.
Η κ. Kanellea σημείωσε επίσης τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου και την εκλογή της πρώτης γυναίκας Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφέροντας πως «όταν οι γυναίκες εντάσσονται στον κοινωνικό, επαγγελματικό και πολιτικό τομέα η ζωή γίνεται καλύτερη για όλους μας»
Ακολούθως η κ. Taverne σημείωσε ότι η κ. Χατζητοφή αν και Κύπρια ζεις εδώ και πολλά χρόνια στην Ολλανδία πράγμα για το οποίο νιώθει ιδιαίτερα περήφανη τόσο γι’ αυτό όσο και για τις προσπάθειές της όλα αυτά τα χρόνια.
Ο Γενικός Πρόξενος κ. Φαίδωνος-Βαντέτ σε χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια της βραδιάς είπε πως η κ. Χατζητοφή “έχει κάνει τόσα πολλά για την Κύπρο και τη συγχαίρουμε που έκανε γνωστό σε όλο τον κόσμο το τι πραγματικά συμβαίνει στην Κύπρο”.
Στη συνέχεια τον λόγο πήραν ο κ. Κυριάκος Παπαστυλιανού Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κυπροαμερικανικών Οργανώσεων και ο κ. Φίλιπ Κρίστοφερ , Πρόεδρο της ΠΣΕΚΑ οι οποίοι εξήραν με τη σειρά τους το έργο και την προσωπικότητα της κ. Χατζητοφή που με το βιβλίο της προσφέρει τα μέγιστα για τον διαφωτισμό του κυπριακού προβλήματος στο εξωτερικό αλλά και της κλοπής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς από την κατεχόμενη πατρίδα μας.
Τέλος, η κ. Τασούλα Χατζητοφή παραλαμβάνοντας το βραβείο της ιδιαίτερα συγκινημένη ευχαρίστησε το Pancyprian-Women’s Initiative Network – WIN για την τιμή που της έκανε και όλους που βρέθηκαν εκεί για να την τιμήσουν με την παρουσία τους. Η κ. Χατζητοφή αναφέρθηκε στα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή της, που άφησε την αγαπημένη της Αμμόχωστο και έφυγα με τη βία ως πρόσφυγας από τη γενέτειρά της και την ιστορία που την έφερε σήμερα να παραλαμβάνει αυτό το βραβείο.
«Έγραψα αυτό το βιβλίο και το αφιέρωσα στα 65 εκατομμύρια πρόσφυγες. Είμαι απλά μία γυναίκα, μητέρα, επιχειρηματίας, δεν επέλεξα να πολεμήσω τους αρχαιοκάπηλους, με πολέμησαν, αλλά αποφάσισα ότι θα τους νικήσω στο παιχνίδι τους. Και ξέρετε γιατί θα μπορούσα να το επιτύχω αυτό; Γιατί είμαι γυναίκα. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά μου είναι ότι έχω υποτιμηθεί, στον τεχνικό κόσμο της πληροφορικής και στον κόσμο των ανδρών, έτσι με υποτίμησαν και οι αρχαιοκάπηλοι διότι ως άνδρες ήθελαν να κυριαρχούν. Κι όμως μία γυναίκα τους νίκησε», δήλωσε η κ. Χατζητοφή στο τέλος της ομιλίας της.