Βρισκόμαστε, για άλλη μια φορά, περιμένοντας – μια που δεν έχουμε άλλη επιλογή- την επιβολή του 2ου lockdown.Τώρα από διάρκεια δεν μπορεί να μας πει με σιγουριά , αυτό όμως που με σιγουριά μπορούμε να πούμε είναι ότι κάπως ξέρουμε τι μας περιμένει άρα μπορούμε να το ρυθμίσουμε και καλύτερα.
Στο προηγούμενο μου blog σας έγραψα για το πως μπορούμε να διαχειριστούμε να συναισθήματα μας κατά την διάρκεια του εγκλεισμού. Σήμερα σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας κάποια μικρά μυστικά για τον τρόπου που μπορούμε να διαχειριστούμε το κομμάτι της διατροφής μας. Ξέρω πολύ καλά τι κάναμε οι πλείστοι στην προηγούμενη καραντίνα. Παρέα με Άκη Πετρετζίκη πιστέψαμε για λίγο ότι «το’χουμε». Το μόνο που τελικά έμεινε- τουλάχιστον στη δική μου παρέα- ήταν τα εμφανη αποτελέσματα των κατασκευασμάτων μας- aka έξτρα κιλά με γενναιοδωρία. Χρειάζονται και αυτά που και που, δεν μας πιάνει πανικός φυσικά.
Ναι, θα μου πείτε ότι «εδώ ο κόσμος καίγεται» και εμείς μιλάμε για κιλά. Και θα έχετε απόλυτο δίκαιο. Όμως, παράλληλα με την ασύμμετρη αυτή απειλή του κορονοιού υπάρχει και αυτό που λέγεται- απλή και ασήμαντη καθημερινότητα. Και σε αυτό το απλό και ψιλοασήμαντο πλαίσιο συζητάμε.
Αφού το λύσαμε και αυτό πάμε , να δούμε πως θα ρυθμίσουμε την διατροφή μας δίνοντας παράλληλα boost στην διάθεση μας.
–Αρχικά είναι σημαντικό να διατηρήσουμε τις πρωτεΐνες στην διατροφή μας οπότε σίγουρα περιλαμβάνουμε αυγά (είτε βραστά, είτε scrable, είτε ομελέτα).
-Για πρωινό, επίσης μπορούμε εκτός από αυγά να φάμε φυστικοβούτηρο με μαύρο ψωμί -πηγή ενέργειας για περισσότερη όρεξη για δράση μέσα στη μέρα.
-Ενδιάμεσο, μπορούμε να εντάξουμε στην διατροφή μας τα μούρα. Αυτά διαβάζω ότι είναι ‘θαυματουργά’ για την υγεία του μυαλού μας- οπότε καλό είναι να τα έχουμε σε προτεραιότητα.
-Για μεσημεριανό αλλά και για βραδινό μπορούμε να τρώμε κοτόπουλο ασπούμε με καστανό ρύζι. Το κοτόπουλο είναι πηγή καλής πρωτεΐνης
– Επίσης για μεσημβρινό μπορούμε να φάμε και όσπρια σε όσους φυσικά αρέσουν.
-Για επιδόρπιο μπορούμε να φάμε μαύρη σοκολάτα, η οποία συγκαταλέγεται στα brain foods.
-Ακόμα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να τονίσω, είναι το γεγονός ότι επιβάλλεται να τρώμε υδατάνθρακες καθώς είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος του μυαλού μας.
-Εννοείται ότι για να χάσουμε λίγο βάρος σε φυσιολογικά πλαίσια έιναι καλό να μικρύνουμε λιγάκι τις ποσότητες μας και να κάνουμε σωστούς συνδιασμούς διατροφικών ομάδων.
– Ακόμα, σάλτσες και τηγανιτά μας δίνουν τις λεγόμενες «άδειες» θερμίδες- δηλαδή λίπος. Οπότε τα αποφεύγουμε.
*Το πάραπανω άρθρο γράφτηκε με τη συμβολή της Κλινικής Διαιτολόγου και αθλητικής διατροφολόγου Νικολέττας Μιχαηλίδου, την οποία και ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση της.
Σας αφήνω με κάτι που διάβασα και θέλω να μοιραστώ μαζί σας-αν και δεν έχει καμία σχέση με τις διατροφικές συνήθειες.
P.S 1 : «Ό,τι είσαι εκ φύσεως να το προστατεύεις. Ποτέ μην εγκαταλείπεις την υπεράσπιση του ταλέντου σου.Να είσαι αυτό για το οποίο σε προόρισε η φύση και θα πετύχεις. (Sydney Smith).»
P.S 2: Μέχρι την επόμενη Δευτέρα που θα τα ξαναπούμε να είστε όλοι καλά, να προσέχετε τους εαυτούς σας κι αν κατ’εξαίρεσην δεν σας νοιάζει για σας, νοιαστείτε για τους άλλους. Να είστε δυνατοί και όλα θα τα ξεπεράσουμε