Χριστουγεννιάτικη Συνταγή: Παντόρο – Το χρυσό αστέρι των ιταλικών Χριστουγέννων
Το παντορό είναι ένα κλασικό ιταλικό γλυκό των Χριστουγέννων, πιο απαλό και λιγότερο γλυκό από το πανετόνε. Έχει στρογγυλό σχήμα και συνήθως δεν περιέχει σταφίδες. Για ένα πιο πλούσιο άρωμα, μπορείτε «πειράξετε» την συνταγή και να προσθέσετε λίγο ρούμι ή μπράντι στις σταφίδες και τα ζαχαρωμένα φρούτα πριν τα ενσωματώσετε στη ζύμη.
Υλικά:
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 200 γρ. ζάχαρη
- 150 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 200 γρ. σταφίδες
- 100 γρ. ζαχαρωμένα φρούτα (μικρά κομμάτια)
- 5 αυγά
- 1 βανιλίνη
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 φακελάκι μαγιά για γλυκά
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 φλιτζάνι γάλα χλιαρό
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα και προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη και λίγο από το αλεύρι. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 15-20 λεπτά να αφρίσει.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το υπόλοιπο αλεύρι με τη ζάχαρη, το αλάτι, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, ανακατεύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Ενσωματώνουμε το βούτυρο, τις σταφίδες και τα ζαχαρωμένα φρούτα. Τέλος, προσθέτουμε τη μαγιά που έχουμε ετοιμάσει και ζυμώνουμε καλά, μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη.
Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 1 ώρα).
Βγάζουμε τη ζύμη από το μπολ και τη πλάθουμε σε σχήμα παντορό. Τοποθετούμε σε μια φόρμα για pandoro, (Αν δεν έχουμε ειδική φόρμα για παντορό, υπάρχουν μερικές εναλλακτικές όπως βαθιά στρογγυλή φόρμα κέικ, αν και το σχήμα δεν θα είναι το ίδιο) σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει για άλλη μια φορά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ψήνουμε το pandoro για περίπου 45-50 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει και να βγαίνει καθαρό ένα ξύλινο καλαμάκι όταν το εισάγουμε στο κέντρο.
Εναλλακτικά μπορούμε να το χτυπήσουμε ελαφρά στο κάτω μέρος: αν ακούγεται ένας κούφιος ήχος, τότε είναι έτοιμο. Αφού βγάλουμε το pandoro από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Στη συνέχεια, μπορούμε να το πασπαλίσουμε με άχνη ζάχαρη ή να το γλασάρουμε με γλάσο από ζάχαρη άχνη και χυμό πορτοκάλι.
Φωτογραφίες: istock
Πρώτη δημοσίευση στο Hello Magazine