Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανακοινώνει την επιτυχή διάσωση ενός νεογνού Μεσογειακής φώκιας Monachus monachus, ηλικίας μόλις 10 ημερών, του σπανιότερου σήμερα θαλάσσιου θηλαστικού της Ευρώπης. H μεταφορά και η διάσωση έγινε με οδηγίες της Υπουργού, Μαρία Παναγιώτου, η οποία ευαισθητοποιήθηκε για την εν λόγω διάσωση.

Επιχείρηση Διάσωσης

Την περασμένη Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2024, εντοπίστηκε νεκρή ενήλικη φώκια στη θαλάσσια περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου. Κατόπιν διενέργειας νεκροτομής, διαπιστώθηκε ότι ο θάνατός της προήλθε από επιπλοκές κατά τον τοκετό.

Έκτοτε, η ομάδα παρακολούθησης της Μεσογειακής φώκιας στην Κύπρο, η οποία απαρτίζεται από στελέχη του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, και του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών κινητοποιήθηκε άμεσα για την ανεύρεση του νεογνού. Με τη βοήθεια Ναυαγοσωστών, το νεογνό εντοπίστηκε την Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, σε βραχώδη παραθαλάσσια περιοχή. Άμεσα μεταφέρθηκε στο Ερευνητικό Κέντρο Θαλάσσιας Yδατοκαλλιέργειας Κύπρου (ΕΚΘYΚ) του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών στο Μενεού, όπου του παρασχέθηκε η απαιτούμενη φροντίδα.

Η μικρή φώκια ονομάστηκε «Παναγής», καθώς η ανεύρεσή του συνέπεσε με την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Μεταφορά στην Ελλάδα

Με οδηγίες της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρος Μαρίας Παναγιώτου, και με στόχο τη διασφάλιση της επιβίωσής του, οργανώθηκε επιχείρηση για την ασφαλή αερομεταφορά του «Παναγή» στην Ελλάδα.

Η μεταφορά της μικρής φώκιας πραγματοποιήθηκε χάρη στην ευγενική προσφορά ελληνικής εταιρείας αερομεταφορών, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής της ευθύνης, η οποία με ευαισθησία ανέλαβε την πραγματοποίηση της επιχείρησης, η οποία για πρώτη φορά διενεργείται στην Κύπρο.

Το νεογνό παραδόθηκε στον Οργανισμό για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας (MOm). Το κέντρο περίθαλψης, που λειτουργεί εντός του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, στελεχώνεται από εξειδικευμένη ομάδα με πολύχρονη εμπειρία για τη φροντίδα του συγκεκριμένου είδους, αλλά και με συνεργασία έμπειρων και εξειδικευμένων κτηνιάτρων στα θαλάσσια θηλαστικά.

Δείτε το συγκινητικό βίντεο

Η Υγεία του Παναγή

Ο μικρός Παναγής, ο οποίος από το βράδυ της Παρασκευής, βρίσκεται στα χέρια των ειδικών, τυγχάνει συνεχούς φροντίδας, με τις πρώτες ιατρικές του εξετάσεις να είναι ενθαρρυντικές. Ωστόσο, το νεογνό θα παρακολουθείται στενά για την αποφυγή επιπλοκών, καθώς η έλλειψη μητρικής φροντίδας αυξάνει τους κινδύνους. Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, το ζώο θα παραμείνει στο κέντρο περίθαλψης για τουλάχιστον 4-5 μήνες, ώστε να προετοιμαστεί για την επανένταξή του στο φυσικό περιβάλλον, τις κυπριακές θάλασσες.

Η Σπανιότητα του Είδους

Η μεσογειακή φώκια Monachus monachus αποτελεί το σπανιότερο θαλάσσιο θηλαστικό της Ευρώπης. Ο παγκόσμιος πληθυσμός του είδους εκτιμάται στα 700 άτομα, ενώ στις κυπριακές θάλασσες ο πληθυσμός αριθμεί περί τα 20-22 άτομα.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, μέσω του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών και ομάδας παρακολούθησης από εξειδικευμένα στελέχη του Υπουργείου, υλοποιεί εκτεταμένες δράσεις διατήρησης, όπως:

  • Κήρυξη θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών.
  • Καταγραφή και παρακολούθηση των καταφυγίων του μέσω ειδικών καμερών και επιστημονική μελέτη της βιολογίας του είδους.
  • Αποκατάσταση καταφυγίων.
  • Συνεργασία με την Ελλάδα, που φιλοξενεί τον μεγαλύτερο πληθυσμό μεσογειακής φώκιας.

Το Υπουργείο εκφράζει την ευγνωμοσύνη του σε όλους τους φορείς που συνεργάστηκαν για την επιτυχία αυτής της σημαντικής αποστολής, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη ευαισθησία.

Θερμές ευχαριστίες απευθύνονται στην ελληνική αερομεταφορική εταιρεία, στα στελέχη της MOm, στους ναυαγοσώστες, στη Λιμενική Αστυνομία και στα τμήματα του Υπουργείου που άμεσα έδρασαν με ζήλο, ευαισθησία και υπευθυνότητα για τη διάσωση του μικρού «Παναγή».

Στόχος του Υπουργείου είναι η διατήρηση της πανίδας του τόπου μας, με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των σπάνιων και εμβληματικών ειδών της, όπως η μεσογειακή φώκια.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ , , ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ