Η γνωστή μακαρονάδα της Ιταλιάς έχει πάρει το όνομά της από τη λέξη «arrabbiata» που στα ιταλικά σημαίνει «θυμωμένος».
Και αυτό λόγω της έκφρασης που παίρνει το πρόσωπό μας όταν την τρώμε, καθώς είναι αρκετά καυτερή λόγω της πιπεριάς τσίλι ή του μπούκοβου που είναι ένα από τα βασικά υλικά της συνταγής. Φυσικά ο καθένας μπορεί να την τροποποιήσει με βάση την αντοχή του στα καυτερά φαγητά.
Η συνταγή που ακολουθεί είναι του Άκη Πετρετζίκη
Υλικά:
400 γρ. πένες
6 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
4 σκ. σκόρδο
1 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
4-5 πιπεριές τσίλι, ψιλοκομμένες
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
500 γρ. ντομάτες, ώριμες, ψιλοκομμένες
αλάτι
πιπέρι
10 γρ. βασιλικό, ψιλοκομμένο + έξτρα για το σερβίρισμα
100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
Για το σερβίρισμα
φύλλα δυόσμου
πιπέρι , φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση:
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε νερό και αφήνουμε να πάρει βράση.
Ρίχνουμε αλάτι και τα ζυμαρικά και βράζουμε 1 λεπτό λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σουρώνουμε τις πένες και τις κρατάμε ζεστές. (Αν θέλουμε ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο.)
Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και το προσθέτουμε στο τηγάνι.
Ρίχνουμε τη ζάχαρη και τις πιπεριές τσίλι, και σοτάρουμε για 6-8 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια.
Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε τις ντομάτες και αλάτι, και αφήνουμε να πάρει μια βράση για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε τα ζυμαρικά, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε τον βασιλικό, την παρμεζάνα, το πιπέρι και 3 κ.σ. ελαιόλαδο, ανακατεύουμε ελαφρά, και σερβίρουμε.
Βρείτε περισσότερες συνταγές από τον Άκη Πετρετζίκη, εδώ
Πρώτη δημοσίευση στο Hello Magazine